Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP), raportor al Grupului PPE din Parlamentul European pe Raportul anual al Băncii Centrale Europene (BCE) din 2016, a declarat că raportul votat ieri de Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European privind activitatea băncii din 2016 arată că politica monetară a BCE trebuie completată cu reforme economice solide la nivelul statelor membre, altfel nu poate susține redresarea economică și rezolvarea problemelor structurale ale economiei europene.
„Politica monetară a Băncii Centrale Europene nu este suficientă pentru a susține redresarea economică și pentru a rezolva problemele structurale ale economiei europene. Ea trebuie completată de politici de creștere a competitivității economiilor la nivelul statelor membre, alături de o politică fiscală solidă și în cadrul Pactului de stabilitate și creștere. Este esențial să sprijinim astfel de reforme economice pentru a face zona euro mai rezistentă în fața șocurilor macroeconomice. Ca raportor al Grupului PPE pe Raportul anual al BCE, am ținut să menționăm aceste realități în documentul pe care l-am votat ieri în Parlamentul European. Totodată, raportul subliniază importanța implementării reformelor de creștere a productivității în zona euro şi a politicilor fiscale orientate spre creștere, în cadrul Pactului de stabilitate şi creștere”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
„Am cerut, tot în cadrul raportului, implementarea politicilor menite să crească productivitatea, cu accent pe acele competențe care facilitează crearea de locuri de muncă de calitate și măriri salariale pentru cetățenii europeni. Nu în ultimul rând, am mai menționat că independența BCE este esențială pentru îndeplinirea misiunii sale de autoritate monetară. Cu toate acestea, cooperarea dintre BCE și Parlamentul European poate fi îmbunătățită printr-o mai bună comunicare, la fel cum și transparența acțiunilor BCE poate fi îmbunătățită deoarece este esențială pentru întărirea credibilității zonei euro și a încrederii pe care o au oamenii în moneda unică”, a mai declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
___________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                     
Paul Stencoane: +40 769 611 020.