Deputatul european Siegfried Mureșan (MP / PPE), membru în Delegația UE – Republica Moldova, salută concluziile Consiliului Afaceri Externe despre Republica Moldova adoptate astăzi, 15 februarie a.c., dar consideră că nu sunt suficient de ambițioase și susține că Uniunea Europeană (UE) trebuie să ofere sprijin concret autorităților de la Chișinău și să nu se rezume doar la un rol pasiv.
„De la finalul crizei politice din Republica Moldova Uniunea Europeană își declară constat sprijinul pentru autoritățile de la Chișinău în procesul de realizare a reformelor incluse în Acordurile de asociere și liber schimb cu UE, dar nu este suficient. Trebuie să oferim un sprijin concret și nu doar să ne rezumăm la un rol pasiv. În ceea ce privește frauda din sistemul bancar, Uniunea Europeană trebuie să pună la dispoziție experți în combaterea fraudei fiscale, a evaziunii și spălării banilor, care să ajute autoritățile de la Chișinău să recupereze prejudiciul până la ultimul ban. Uniunea trebuie să contribuie la recâștigarea încrederii în sistemul bancar din Republica Moldova, oamenii trebuie să aibă încredere că economiile lor sunt sigure, întreprinzătorii și investitorii să știe că sistemul bancar își poate îndeplini misiunea, că poate susține creditarea, activitatea economică. Băncile trebuie să fie suficient de bine capitalizate, de aceea este nevoie să fie evaluate care sunt băncile viabile și care sunt cele care au nevoie de restructurare. Aici experții Uniunii Europene pot să fie din nou de folos. Nu în ultimul rând, trebuie întărită supravegherea bancară. Pentru ca o astfel de fraudă să nu se mai repete, este nevoie de o mai bună supraveghere bancară, de o bancă națională independentă, cu o conducere aleasă transparent și cu un management nepolitizat care să decidă strict în interesul politicilor financiare ale Republicii Moldova. Uniunea Europeană poate ajuta și eu fac apel să pună la dispoziție experți din partea Comisiei Europene, din partea Băncii Centrale Europene care să contribuie cu expertiză în vederea întăririi sistemului bancar”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Consider, de asemenea, că Uniunea Europeană trebuie să trimită de urgență experți în toate domeniile în care Republica Moldova are nevoie de reforme pentru a asista autoritățile în stabilirea unor planuri de lucru și în implementarea acestora. Și vorbesc aici, în principal, despre sistemul de justiție și de luptă anticorupție și despre stabilirea unor criterii clare, transparente și obiective de selectare a conducerii Procuraturii Generale, dar și reexaminare a regulilor de răspundere a procurorilor și cele privind imunitatea generală a acestora. Potrivit Guvernului de la Chișinău, au fostîndeplinite doar 60% din prevederile Planului național de acțiuni privind implementarea Acordurilor de asociere și liber schimb al UE cu Republica Moldova, plan care trebuie implementat până la finalul anului. Dacă Uniunea Europeană dorește ca Moldova să ducă la îndeplinire toate aceste reforme, nu este suficient să-i ceară asta, trebuie să o ajute în cel mai concret mod cu putință”, mai afirmă eurodeputatul Siegfried Mureșan.