Siegfried Mureșan

Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE), vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, a propus astăzi crearea unui Fond European de Solidaritate împotriva Coronavirus în valoare de 50 de miliarde de euro. Fondul va avea ca obiectiv îmbunătățirea sistemului medical din Europa pentru a face față mai bine unor crize în sănătate de tipul pandemiei de COVID-19. De asemenea, acesta va contribui la îmbunătățirea serviciilor medicale de zi cu zi din România și din celelalte țări europene.

„Fondul propus de mine va avea doi piloni: primul pilon va fi un fond de solidaritate în valoare de 20 de miliarde de euro. Acesta va fi inclus în Bugetul multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027. Sunt fonduri europene nerambursabile, iar obiectivul va fi de a compensa o parte din cheltuielile făcute de țările europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19, mai ales cheltuielile cu sistemele medicale și de urgență. Concret, o parte din cheltuielile pe care le face fiecare țară în aceste zile de criză vor putea fi decontate din acest fond. Banii ar urma să fie accesibili în următorii doi ani.

Al doilea pilon va fi o schemă de împrumut în valoare de 30 de miliarde de euro. Este un instrument care va funcționa în felul următor: Comisia Europeană va împrumuta acești bani de pe piețele internaționale, apoi va împrumuta mai departe țările membre ale UE pentru a face investiții în sistemul medical și de sănătate, dar și în mecanisme eficiente de gestionare a unor crize similare. Va ajuta, totodată, la dotarea spitalelor, astfel încât calitatea serviciilor medicale să crească, iar oamenilor să nu le mai fie teamă să se trateze într-o țară sau alta. Împrumuturile vor fi acordate în condiții avantajoase și vor fi garantate de Bugetul Uniunii Europene”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

„Când propun un plan european de pregătire a sistemului medical mă gândesc în mod special la România, atât la românii care trăiesc în interiorul granițelor țării, cât și cei care trăiesc în afara lor.
Sănătatea în România a fost întotdeauna un sector subfinanțat, lipsa dotărilor din spitale este o problemă cronică a sistemului medical românesc și niciun guvern nu o poate rezolva în câteva luni, mai ales pe timp de criză. Este nevoie de timp, dar, mai ales, este nevoie de bani. De aceea propun acest fond.

Fondul propus de mine îi va ajuta și pe românii care trăiesc în afara granițelor țării. Prin îmbunătățirea infrastructurii medicale în toate țările europene cu investiții din fondul propus de mine, românii vor ști că, indiferent de țara europeană în care merg să muncească și să trăiască, vor avea parte de servicii medicale de bună calitate”, a mai spus viceliderul Grupului PPE.

„Fondul de solidaritate în sănătate va servi pe toată lumea. Va servi cetățenii din țările cu sisteme medicale mai puțin dotate pentru că vor avea acces la servicii medicale mai bune. Va servi cetățenii din toate țările membre care, atunci când vor călători sau se vor muta temporar ori definitiv oriunde în Europa, vor ști că au la dispoziție spitale bine dotate și servicii medicale performante”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Propunerea eurodeputatului Siegfried Mureșan urmează a fi dezbătută această săptămână de Grupul PPE pentru a fi adoptată ca poziție politică a grupului.

După ce va fi adoptată ca poziție politică, propunerea urmează a fi negociată în Parlamentul European și ulterior, cu Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană pentru a face parte din viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027.