Plenul Parlamentului European a adoptat astăzi, cu largă majoritate, o rezoluție cu privire la evaluarea în curs de către Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene a planurilor naționale de redresare și reziliență.

Rezoluția – votată cu 514 voturi pentru, 163 de voturi împotriva și 9 abțineri – a fost negociată, în numele Grupului PPE din Parlamentul European, de eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE / PNL), coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare și Reziliență.

„După lungi negocieri, am adoptat astăzi o rezoluție – susținută de toate cele patru mari grupuri politice proeuropene din Parlamentul European – în care prezentăm poziția Parlamentului European față de procesul de evaluare în curs a planurilor naționale de redresare și reziliență.

În textul rezoluției, cerem Comisiei Europene o evaluare extensivă și meticuloasă a tuturor planurilor naționale. Comisia Europeană nu trebuie să facă nicio concesie politică și trebuie să aprobe planurile naționale cu respectarea tuturor prevederilor regulamentului privind Mecanismul de Redresare și Reziliență prin care se finanțează aceste planuri.

De asemenea, cerem transparență totală în alocarea și utilizarea fondurilor europene prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Comisia trebuie să se asigure că fondurile utilizate fac obiectul mecanismului privind corelarea fondurilor europene de statul de drept astfel încât să evităm frauda și folosirea abuzivă a banilor.

Este nevoie, totodată, de un echilibru între investiții și reforme în planurile naționale. Investițiile și reformele trebuie să fie ambițioase, trebuie orientate spre viitor și trebuie să vizeze vulnerabilitățile din economiile țărilor membre.
Nu în ultimul rând, noi, Parlamentul European, cerem implicarea autorităților locale, societății civile și a tuturor partenerilor sociali în implementarea și monitorizarea planurilor naționale. Ei știu cel mai bine care sunt nevoile comunităților și sectoarelor pe care le reprezintă și, prin implicarea lor, ne putem asigura că banii ajung acolo unde este cea mai mare nevoie”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după adoptarea rezoluției.