Plenul Parlamentului European votează astăzi o rezoluție în care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

Rezoluția, care a fost inițiată și negociată de eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE / PNL), mai prevede includerea Republicii Moldova în Piața unică a UE.

„Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea Uniunii Europene cum este și Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european și au oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați ucraineni care au intrat în țară fugind din calea războiului.

De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere și Republicii Moldova. Din acest motiv, am inițiat această rezoluție și am negociat-o cu celelalte grupuri politice din Parlamentul European”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

„Această rezoluție este cel mai ambițios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene.

În textul rezoluției mai cerem și integrarea Republicii Moldova la Piața unică a Uniunii Europene. Prin accesul la Piața unică, produsele moldovenești vor putea fi exportate liber pe piața europeană, vor veni mai mulți investitori din Uniunea Europeană în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă și oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din țările Uniunii Europene”, a mai spus Siegfried Mureșan.

„Costurile cu gestionarea crizei refugiaților sunt foarte mari pentru Republica Moldova, o țară afectată deja economic de criza generată de pandemia de COVID-19 precum și de criza prețurilor la energie declanșată artificial de Gazprom. De aceea, în rezoluția Parlamentului pe care o votăm astăzi, solicităm și creșterea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru autoritățile de la Chișinău și cetățenii Republicii Moldova.

Totodată, propunem crearea unui Grup de Suport pentru Republica Moldova asemănător cu grupul de suport creat pentru Ucraina. Prin înființarea acestui grup, am crește personalul UE în Republica Moldova care să ofere mai mult sprijin tehnic și administrativ autorităților de la Chișinău. Acest sprijin este foarte important mai ales acum, în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Rezoluția este susținută de marea majoritatea a grupurilor politice din Parlamentul European.

Puteți consulta textul integral al rezoluției aici: https://bit.ly/387mvQz