Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE / PMP), vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European și membru în Delegația la Comitetul parlamentar de asociere UE – Moldova, a realizat un bilanț de 100 de zile de la învestirea în funcție a Guvernului Pavel Filip, potrivit căruia nu au fost îndeplinite la termen circa 45% dintre acțiunile asumate de Guvernul și de Parlamentul Republicii Moldova în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare. Concluzia bilanțului este simplă: autoritățile de la Chișinău au început să arate un anumit nivel de voință în ceea ce privește implementarea reformelor asumate în Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, dar există deficiențe mari în ceea ce privește capacitatea autorităților de a realiza și implementa acțiunile asumate.
„Din cele 44 de acțiuni prioritare pe care Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova și le-au asumat în Foaia de parcurs că le vor realiza până în prezent, 24 de acțiuni au fost îndeplinite, iar pentru 20 dintre ele s-a depășit deja termenul de implementare. Au fost realizate unele progrese legislative în domenii importante, precum combaterea corupției și sectorul bancar, ceea ce arată voință din partea autorităților, dar să nu uităm că mare parte din aceste acțiuni asumate sunt planuri de acțiuni, proiecte de legi, strategii și mecanisme de cooperare, mai este cale lungă, însă, de aici și până la implementarea lor și necesara reformare a aparatului administrativ al statului moldovenesc. De la început am avut rețineri că autoritățile vor respecta termenele pe care și le-au asumat, astfel încât astăzi să nu existe nicio restanță pentru ca celelalte acțiuni asumate a fi îndeplinite până la 31 iulie 2016 să se poată desfășura normal. Îmi este teamă că întârzierile de până acum vor atrage după sine alte întârzieri, iar calendarul asumat de autoritățile moldovenești în fața partenerilor internaționali să nu fie deloc respectat. Acest lucru nu va fi deloc bine văzut la Bruxelles. Ca să rezum analiza de bilanț: voință, da, putință, ba”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
„Credibilitatea se dobândește doar prin rezultate. Uniunea Europeană este gata să ajute cu mijloace financiare suplimentare Moldova, dar așteaptă o evaluare pozitivă a Fondului Monetar Internațional, care să spună că, după discuțiile cu Guvernul de la Chișinău, cu Banca Națională, există un program de reforme, există un plan de stabilizare macroeconomică și bugetară a țării. Abia atunci Uniunea Europeană va fi încrezătoare că lucrurile merg în direcția bună în Republica Moldova”, a mai declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
„Și am mai observat un lucru în urma analizei de bilanț. Mare parte dintre instituțiile publice din Republica Moldova, unele dintre ele chiar guvernamentale, nu sunt transparente în ceea ce privește activitatea lor. Deși pe site-urile de internet au secțiuni dedicate transparenței, multe dintre ele nu sunt actualizate de ani întregi, iar, dacă dorești să știi ce a făcut o instituție publică sau alta în ultima lună sau în ultimul an, ca cetățean, nu ai cum să afli. Bună guvernare înseamnă și deplină transparență în administrația publică, iar cetățenii moldoveni au dreptul să știe cum este cheltuit fiecare leu din bugetul statului și ce fac și cât fac angajații publici pentru ei. Recomand Guvernului de la Chișinău să se aplece și asupra chestiunii transparenței”, a mai spus eurodeputatul român.