Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, încheie astăzi o vizită oficială de trei zile în Republica Moldova, ca parte a unei misiuni de informare a Comisiei pentru afaceri externe și a Subcomisiei pentru securitate și apărare din Parlamentul European.
Delegația Parlamentului European (PE) a avut întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, cu parlamentari și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.
În același timp, eurodeputatul român s-a deplasat ieri împreună cu delegația PE la punctul de trecere a frontierei de la Palanca.
„Republica Moldova face un mare serviciu tuturor europenilor prin modul în care gestionează criza refugiaților. Autoritățile de la Chișinău au nevoie, însă, de mai mult sprijin din partea Uniunii Europene fiind țara care a primit cei mai mulți refugiați din Ucraina, raportat la populație”, a declarat astăzi deputatul european Siegfried Mureșan.
„De aceea am făcut deplasarea în Republica Moldova, pentru a ne exprima solidaritatea față de autorități și de cetățeni, pentru a vedea situația în teritoriu și pentru a identifica noi moduri în care să ajutăm.
Este de lăudat modul în care autoritățile Republicii Moldova și cetățenii săi reușesc să gestioneze fluxul de refugiați și să la furnizeze nevoile de bază.
Uniunea Europeană și țările membre au ajutat încă din primele zile Republica Moldova cu donații, sprijin financiar și asistență la frontieră.
Dar costurile gestionării crizei refugiaților sunt foarte mari și Uniunea Europeană trebuie să suplimenteze sprijinul financiar pentru autorități. Acest lucru ne este și mai clar acum, după vizita în Republica Moldova”, a mai spus Siegfried Mureșan.
„Războiul din Ucraina a afectat puternic și comerțul internațional al Republicii Moldova în țările din est, mai ales exporturile de produse agricole. O parte din produsele moldovenești au rămas fără piață de desfacere, iar noi trebuie să ajutăm. Uniunea Europeană este cea mai mare piață comună din lume, este deja principalul partener comercial al Republicii Moldova și poate absorbi cu ușurință importurile suplimentare de produse moldovenești. De aceea, Uniunea Europeană trebuie să elimine cotele de import, astfel încât produsele moldovenești să poată intra neîngrădit pe piața europeană. Acesta este încă un mod de a ajuta și de a ne arăta solidaritatea față de Republica Moldova și cetățenii săi”, a mai spus Siegfried Mureșan.
Stay In Touch