Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE), vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European și coraportor al Mecanismului European de Redresare și Reziliență, a avut următoarea intervenție la dezbaterea din plenul Parlamentului European privind pregătirea și implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență:

„Acum mai bine de o lună am aprobat cu o majoritate copleșitoare Mecanismul de Redresare și Reziliență aici, în Parlamentul European. Aici ne-am îndeplinit misiunea de a ne asigura că banii ajung la oamenii, la întreprinderile și la regiunile afectate de pandemie.

Acum este responsabilitatea statelor membre de a se asigura că accesează acești bani rapid. Iar primul și cel mai important lucru pe care statele membre trebuie să-l facă este să ratifice decizia privind resursele proprii, astfel încât Comisia Europeană să aibă permisiunea de a merge pe piețele internaționale pentru a se împrumuta.

Și aș vrea să fac un apel la toate guvernele și parlamentele naționale să nu întârzie ratificarea deciziei privind resursele proprii.

Acum nu este momentul să jucăm în politica internă cu întârzierea ratificării deciziei privind resursele proprii fiindcă asta ar putea întârzia implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență pentru întreaga Uniune Europeană.

Și, de aceea, fac un apel către toate grupurile proeuropene din Parlamentul European să solicităm partidelor noastre naționale, fie că sunt la guvernare sau în opoziție, să faciliteze o ratificare rapidă a deciziei privind resursele proprii. Este primul și cel mai important lucru pe care statele membre trebuie să îl facă.

În al doilea rând, trebuie să-și prezinte planurile. Noi, aici, în Parlamentul European, suntem pregătiți să ne folosim de drepturile noastre de a examina aceste planuri exact așa cum a fost descris de vicepreședintele Dombrovskis, inclusiv dacă autoritățile locale și regionale, societatea civilă au fost implicate în mod adecvat. Așteptăm să lucrăm la acest lucru, să ne asigurăm că banii sunt bine folosiți, că investițiile și reformele sunt stimulate și că Europa iese mai puternică din această pandemie și datorită Mecanismului de Redresare și Reziliență.”