Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), la dezbaterea din plenul Parlamentului European despre evoluțiile recente ale războiului împotriva Ucrainei și evoluțiile recente din Rusia:
„La 500 de zile de la începerea războiului, vedem că Federația Rusă este o amenințare pentru siguranța noastră, a tuturor, în Europa. Și acum este momentul să investim în siguranța statelor noastre membre.
Siguranța nu va veni de una singură, trebuie să investim, trebuie să sprijinim statele noastre membre. Trebuie să cheltuim și trebuie să facem mai mult, oriunde este posibil, la nivel european.
Și trebuie, de asemenea, să învățăm din greșelile trecutului. În trecut, întotdeauna am spus că nu ar trebui să provocăm Federația Rusă. Dar acum am văzut că Rusia a atacat Ucraina fiind neprovocată.
Ceea ce provoacă Federația Rusă este slăbiciunea, nu puterea. Cu cât suntem mai puternici, cu atât este mai bine pentru noi în relația cu Rusia.
Și aceasta este concluzia încă din 2014. Dacă am fi sprijinit mai mult și mai repede Ucraina, poate că invazia ar fi putut fi evitată.
Și ce putem face acum este să sprijinim Ucraina imediat, cu tot ce este nevoie.
În al doilea rând, să lucrăm, desigur, la perspectiva NATO a Ucrainei. Și semnalele de la Summitul NATO de la Vilnius sunt încurajatoare. Și am văzut dorința politică ca, imediat ce acest lucru este posibil, Ucraina să devină stat membru al NATO. Cred că acest lucru va întări NATO și va fi cea mai bună garanție pentru siguranța Ucrainei pe termen lung.
Pentru a face ceea ce trebuie în domeniul siguranței, al apărării, pentru a ne apăra mai bine cu toții, ne trebuie resurse și ne trebuie, de asemenea, finanțare adecvată, inclusiv la nivel european. În 2020, am decis Cadrul Financiar Multianual pe șapte ani fără să știm că Ucraina va fi invadată, fără să știm cât de multe lucruri va trebui să facem pentru milioane de ucraineni aici, în Europa, cărora le-am oferit adăpost și siguranță. Fără să știm că inflația va fi atât de ridicată, că prețurile la energie vor fi atât de ridicate.
Europa a ajutat mult – inclusiv prin intermediul bugetului – Ucraina, Moldova, Vecinătatea, dar și oamenii aici, în interiorul statelor membre. Dar ceea ce avem nevoie acum este o revizuire a acestui Cadru Financiar Multianual de 7 ani. Cadrul actual nu a fost menit pentru evoluții neprevăzute precum cele din Ucraina, deci ne trebuie o actualizare astfel încât să avem bani în rezervă pentru a răspunde la evoluții neprevăzute în Europa și pentru a sprijini Ucraina într-un mod sustenabil, predictibil, până în 2027 și după aceea, oricât este nevoie.”
Stay In Touch