Discursul integral al deputatului european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentului European, la dezbaterea din plenul Parlamentului privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen:

 

„Anul acesta, de la începutul invaziei forțelor armate ruse în Ucraina, România a găzduit peste 1 milion de refugiați ucraineni.

Am dovedit că putem securiza frontiera de est a Uniunii Europene în cele mai dificile condiții. Spun clar și răspicat: România poate securiza o frontieră a zonei Schengen în orice condiții.

Munca efectuată în acest an de polițiștii de frontieră din România, de autoritățile din România, deschiderea, implicarea cetățenilor români, a miilor de voluntari, toate acestea au ajutat la stabilizarea situației la frontiera de est a Uniunii Europene. Am făcut acest lucru în interesul și în folosul întregii Uniuni Europene.

Includerea României și Bulgariei în zona Schengen va face toată Uniunea Europeană mai sigură, va face toată zona Schengen mai sigură.

Așa cum anul acesta am acceptat Finlanda și Suedia în NATO pentru a deveni cu toții mai siguri, la fel cerem ca România și Bulgaria să fie incluse în zona Schengen pentru ca toată Uniunea Europeană să fie mai sigură.

Vor avea de câștigat în primul rând, da, cetățenii din România și Bulgaria, companiile din România și Bulgaria, dar vor avea de câștigat oamenii și întreprinderile din toată Uniunea Europeană pentru că toți cetățenii europeni vor putea călători mai repede, mai simplu, mai sigur. Toate companiile europene se vor putea mișca mai rapid, fără întârzierile de la frontieră.

Comisia Europeană confirmă din anul 2011 că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile.

De aceea cerem Consiliului Uniunii Europene să-și îndeplinească obligația, să accepte fără întârziere Bulgaria și România în spațiul Schengen.

Uniunea Europeană este puternică atunci când este unită. Vă cer și acum să dăm dovadă de unitate și să întărim Uniunea Europeană.”