Deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, consideră că, atâta vreme cât PSD și ALDE i-au propus în noul guvern pe aproape toți miniștrii care au guvernat România în ultimele luni, Guvernul Tudose va continua aceleași politici care, în cele 6 luni de guvernare PSD – ALDE, au dus la scăderea investițiilor, la o absorbție zero a fondurilor europene pentru dezvoltare și coeziune și la creșterea datoriei publice. Guvernul Tudose se anunță a fi deja Guvernul anti-investiții și anti-fonduri europene, ceea ce va fi un dezastru pentru România, afirmă deputatul european Siegfried Mureșan.
„În mandatul foștilor miniștri din Guvernul PSD – ALDE care, cu câteva excepții, sunt propuși și în viitorul Guvern Tudose, investițiile în economie au scăzut, rata de absorbție a fondurilor europene pentru dezvoltare și coeziune este zero, iar banul public a fost cheltuit necumpătat și a dus la acumularea de mai multă datorie publică, așa cum o arată și statisticile oficiale. Vă dau câteva exemple de indicatori macroeconomici care, în cele aproape șase luni de guvernare PSD – ALDE, s-au înrăutățit, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă că politicile aplicate sunt greșite și că vor duce la destabilizarea echilibrului macroeconomic al României. Investițiile au scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2017 față de aceeași perioadă din 2016, potrivit Institutului Național de Statistică. Alt exemplu, avem rata de absorbție a fondurilor europene pentru dezvoltare regională și coeziune 0%, deși ne aflăm deja la jumătatea exercițiului 2014 – 2020, perioadă în care putem cheltui cele aproape 40 de miliarde de euro fonduri europene alocate României. Aceste fonduri reprezintă banii gratuiți pe care Uniunea Europeană îi oferă statelor mai sărace tocmai pentru a recupera decalajul de dezvoltare economică față de țările mai bogate. Repet, sunt bani gratuiți, iar PSD și ALDE nu au fost capabili să-i absoarbă, avem rată de absorbție 0%! Mai mult, nici nu vor fi cheltuiți foarte rapid, deoarece avem în prezent acreditate de Comisia Europeană doar 2 autorități de management din 10, acestea fiind instituțiile care gestionează fondurile europene, selectează proiectele și monitorizează implementarea lor. Până ce aceste instituții nu vor fi acreditate, România nu poate absorbi fondurile europene despre care vorbim. Or, ne aflăm deja la jumătatea perioadei în care putem să cheltuim din cele aproape 40 de miliarde disponibile. Ca să înțelegeți diferența între cum guvernează PSD și ALDE și ce înseamnă guvernarea în alte state chiar din regiunea noastră, Bulgaria are acreditate 10 autorități de management din 11 în total, Polonia are acreditate 24 din 25, iar Ungaria are acreditate 9 din 10. Pentru această contraperformanță, principalii responsabili, viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, și ministrul delegat al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, sunt propuse din nou pentru aceleași funcții”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
„Am văzut și că bugetul general consolidat a reintrat în deficit în luna mai și, după primele cinci luni ale anului, țara noastră înregistrează un deficit aproape triplu față de cel din aceeași perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că banii sunt cheltuiți iresponsabil. Totodată, în primele luni din 2017, ne-am îndepărtat și de ținta privind rata de ocupare a populației. Pentru această contraperformanță, principala responsabilă, Lia-Olguța Vasilescu, este propusă din nou pentru aceeași funcție, ministru al Muncii. Acestea nu sunt singurele domenii importante la care România va avea de suferit din cauza propunerilor făcute de PSD și ALDE. La Ministerul Educației a fost propus Liviu Pop, cel care i-a luat apărarea lui Victor Ponta în scandalul plagiatului schimbând componența a două instituții responsabile de integritatea educației și a cercetării. La Ministerul Turismului a fost propus tot Mircea-Titus Dobre, care nu are nicio experiență în turism. În afară că a fost 4 ani deputat, a mai lucrat într-un singur loc, așa cum ne anunță în propriul CV, la brutăria deținută de tatăl său, Dobre & Fiii SRL, ca director de calitate și de marketing. Acestea nu au cum să-l califice pentru a conduce Ministerul Turismului. Nu trebuie să ne surprindă de ce turismul românesc nu este astăzi la nivelul de competitivitate pe care îl merită, rezultatele înregistrate fiind, oricum, meritul integral al investitorilor privați”, a mai declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

„Cu astfel de garnitură de miniștri a căror incompetență s-a dovedit deja în lunile de guvernare trecute nu ne putem aștepta în anii următori decât la lucruri rele: economia României să încetinească, să fim tot mai mult ocoliți de investitorii străini care vor prefera să facă investiții în state solide din punct de vedere macroeconomic, cu o politică fiscală previzibilă orientată spre încurajarea investițiilor private și să pierdem tot mai mult încrederea partenerilor internaționali. La vârful administrației și politicii ar trebui să fie împinși oameni competenți, cu experiență pe domeniile pe care urmează să le gestioneze ca miniștri, dar și cu o bună pregătire deja dovedită în aceste domenii, oameni care au viziune europeană și care guvernează cu gândul la cetățeni, și nu doar la interese de partid. Cu aceste propuneri, România va avea nu numai cel mai slab prim-ministru din Uniunea Europeană, dar și cea mai slabă garnitură de miniștri”, a mai declarat Siegfried Mureșan.

_____________________________
Pentru detalii