Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a condus astăzi prima zi a celei de-a 7-a reuniuni a Comitetului parlamentar de asociere UE – Moldova, în calitatea sa de președinte al Delegației Parlamentului European la acest comitet.

La finalul primei zile a reuniunii, Siegfried Mureșan a reiterat sprijinul total pe care delegația Parlamentului îl oferă parcursului european al Republicii Moldova, dar a atras atenția că noul Guvern de la Chișinău trebuie să câștige încrederea partenerilor internaționali, precum Uniunea Europeană. Totodată, eurodeputatul român a explicat că, pentru ca Uniunea Europeană să continue asistența macrofinanciară, sunt necesare progrese reale din partea Guvernului Republicii Moldova pe reformele prevăzute în Acordul de Asociere.

„Uniunea Europeană reacționează prompt ori de câte ori se iau decizii prin care sunt implementate prevederile Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova și când sunt întreprinse reforme esențiale. Cu siguranță vom avea aceeași abordare după schimbarea recentă și neprevăzută a Guvernului de la Chișinău.

Suntem un susținător puternic al parcursului european al Republicii Moldova. Acesta este rolul nostru. Însă noul Guvern trebuie să câștige încrederea partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, precum Uniunea Europeană. Până la acel moment, UE va rămâne vigilentă”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

„Vrem să vedem rezultate clare în lupta împotriva corupției și a spălării banilor, în întărirea statului de drept. Vrem să vedem că investigația privind frauda bancară înaintează. Doar atunci vom putea avansa în deblocarea mai departe a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene”, a adăugat eurodeputatul român.

„De la semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova a realizat progrese importante, iar schimburile comerciale între Moldova și Uniunea Europeană au crescut semnificativ. Este important, însă, ca aceste lucruri să fie cunoscute de toți cetățenii Republicii Moldova, și anume, că aceste progrese au fost realizate în mare parte datorită Acordului de Asociere și a sprijinului din partea Uniunii Europene”, a mai spus Siegfried Mureșan, la finalul primei zile a reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova.