Comunicat de presă – Siegfried Mureșan, despre discuțiile D. Cioloș – M. Rutte pe tema „Schengen”: Portul din Constanța nu ar trebui privit ca o amenințare economică pentru Portul din Rotterdam, ci ca un partener

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / MP) declară, în contextul întâlnirii pe care prim-ministrul României, Dacian Cioloș, o va avea, astăzi, la Haga, cu prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, că șeful Executivului de la București trebuie să-i transmită omologului olandez că Portul din Constanța nu ar trebui privit ca o amenințare economică pentru Portul din Rotterdam, ci ca un partener, dacă Olanda se teme de eventualele consecințe economice ale aderării României la spațiul Schengen.

„Mă aștept ca prim-ministrul Dacian Cioloș să-i transmită clar omologului său că decizia Olandei privind aderarea României la spațiul Schengen trebuie să fie una bazată pe criterii tehnice, și nu politice, criterii pe care România le îndeplinește conform evaluărilor oficiale ale Comisiei Europene. Criza refugiaților ne-a arătat că, fără România, spațiul Schengen nu este mai sigur. Din contră, aș putea spune. România a investit peste un miliard de euro în securizarea granițelor sale externe și are astăzi cea mai modernă tehnologie de supraveghere a frontierelor, așa că mă îndoiesc că traficanții de migranți ar fi trecut frontierele României așa de ușor cum au trecut frontiera externă a Greciei și cum trec zi de zi frontiera Italiei. Dacă Olanda se teme de eventualele consecințe economice ale aderării României la spațiul Schengen, prim-ministrul României trebuie să-i spună clar prim-ministrului Olandei că Portul din Constanța nu trebuie privit ca o amenințare economică pentru Portul din Rotterdam, ci ca un partener. Cele două porturi la Marea Neagră și la Marea Nordului ar trebui să exploateze mai bine conexiunea care există astăzi prin Coridorul Rin – Dunăre, inclus în 2013 de Comisia Europeană printre principalele coridoare care vor constitui «coloana vertebrală» a transporturilor în interiorul pieței unice europene”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

Pentru detalii:

Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan

Andrei Jujan: +40 766 369 485

Paul Stencoane: +40 769 611 020