Siegfried MureșanMembrii Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova au adoptat aseară la Strasbourg o declarație în care cer instituțiilor europene să acționeze pentru a oferi Republicii Moldova statutul de țară candidată a Uniunii Europene.

Declarația a fost adoptată în cadrul celei de-a 11-a Reuniunii a Comitetului Parlamentar de Asociere care s-a desfășurat ieri și continuă și astăzi în Parlamentul European.

„Declarația pe care am adoptat-o transmite un mesaj clar de susținere a integrării europene a Republicii Moldova.

Este primul răspuns clar și pozitiv pe care îl primește Republica Moldova de la nivel european ca urmare a cererii de aderare”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

„Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina pentru securitatea Uniunii Europene. De aceea, tot ceea ce suntem pregătiți să-i oferim Ucrainei trebuie să îi oferim și Republicii Moldova”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Declarația adoptată aseară mai cere instituțiilor europene accelerarea integrării Republicii Moldova în piața unică a UE. Accesul la piața unică va aduce cetățenilor Republicii Moldova beneficii directe și imediate: produsele moldovenești vor putea fi exportate liber pe piața europeană, vor veni mai mulți investitori în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă și oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din țările Uniunii Europene”, a explicat Siegfried Mureșan.

„Documentul pe care l-am agreat mai cuprinde alte trei lucruri importante pentru Republica Moldova.

Primul lucru, cerem Comisiei Europene crearea unui Grup de Suport pentru Republica Moldova asemănător cu grupul de suport creat pentru Ucraina. Prin crearea acestui grup, ar crește personalul UE în Republica Moldova care să ofere mai mult sprijin tehnic și administrativ autorităților de la Chișinău.

Al doilea lucru, solicităm o cooperare mai strânsă între țările membre ale Uniunii Europene și Republica Moldova în investigarea fraudei care a dus la dispariția unui miliard de dolari din băncile moldovenești. Uniunea Europeană așteaptă progrese din partea autorităților de la Chișinău în această investigație. În același timp, Republica Moldova are nevoie de sprijin din partea țărilor UE pentru a identifica mai ușor cum au fost transferați banii furați.

Nu în ultimul rând, cerem creșterea asistenței financiare din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Gestionarea a 400.000 de refugiați ucraineni a pus o presiune foarte mare pe economia Republicii Moldova care era deja afectată de alte două crize majore: criza creșterii prețului la energie și criza generată de pandemia de COVID-19.

Uniunea Europeană a ajutat deja Republica Moldova, prin aprobarea unei asistențe macrofinanciare de 150 de milioane de euro și prin alte forme de sprijin financiar și tehnic. Comisia Europeană a anunțat marți un nou program de sprijin bugetar de 53 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Sunt măsuri binevenite, dar care acoperă doar o parte din nevoile financiare ale Republicii Moldova. Autoritățile și cetățenii au acționat în spirit european și au oferit adăpost, masă și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați din Ucraina. Este timpul ca și noi să fim solidari și să nu lăsăm Republica Moldova să acopere singură cea mai mare parte din costurile acestei crize”, a mai spus președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, Siegfried Mureșan.

 

Declarația oficială o regăsiți aici: https://www.europarl.europa.eu/delegations/en/d-md/activities/inter-parliamentary