Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere (CPA) UE – Moldova au adoptat astăzi la Bruxelles o declarație în care solicită începerea negocierilor de aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova cât mai curând posibil, până la finalul anului, după îndeplinirea celor 9 recomandări transmise de Comisia Europeană.

De asemenea, membrii comitetului solicită în declarația adoptată și crearea unui regim special de sancțiuni pentru persoanele care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova.

„Republica Moldova și cetățenii săi au demonstrat că vor să fie parte din Uniunea Europeană. Moldova a realizat mari progrese în ultimul an pentru apropierea de UE, în pofida provocărilor cu care se confruntă și a amenințărilor dinspre Federația Rusă. Tocmai de aceea, trebuie să oferim Republicii Moldova mai multă claritate cu privire la pașii care urmează acum, după acordarea statutului de stat candidat în 2022.

Din acest motiv, cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană cât mai curând posibil, imediat după îndeplinirea celor nouă recomandări transmise de Comisia Europeană în 2022”, a declarat astăzi deputatul european Siegfried Mureșan, co-președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

„În același timp, vedem că Federația Rusă face tot posibilul să destabilizeze Republica Moldova prin instrumente hibride de agresiune, precum dezinformarea, manipularea și șantajarea Moldovei cu livrările de gaz. Rusia este puternic sprijinită în acest efort de oligarhii din Republica Moldova care se folosesc de oameni și orchestrează proteste pentru a destabiliza țara. Acești oligarhi vor ca Republica Moldova să rămână departe de Uniunea Europeană, justiția să nu se reformeze, iar ei să poată fura în continuare fără a fi pedepsiți.

Tocmai de aceea, noi cerem instituțiilor Uniunii Europene crearea unui regim de sancțiuni asemănător celui pe care l-am adoptat pentru sancționarea persoanelor din Federația Rusă care susțin războiul din Ucraina. Vreau să ne asigurăm că toate activele acestor oligarhi din țările Uniunii Europene sunt înghețate astfel încât ei să nu mai poată finanța false proteste și să nu mai încerce să corupă instituțiile Republicii Moldova”, a mai spus Siegfried Mureșan.

„în contextul amenințărilor de securitate, trebuie să creștem sprijinul pe care îl acordăm Republicii Moldova în acest  domeniu. Uniunea Europeană a creat anul trecut HUB-ul pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova. Acest hub a ajutat Moldova să-și securizeze mai bine granițele în ultimele luni. Cu toate acestea, este nevoie să întărim hub-ul pentru a crește eficiența lui. De aceea, cerem creșterea resurselor financiare pentru funcționarea acestui instrument”, a adăugat Mureșan.

„Este clar că relația dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova va deveni din ce în ce mai strânsă în contextul începerii negocierilor de aderare. Tocmai de aceea, trebuie să alocăm suficiente resurse umane la nivelul instituțiilor europene care să asigure că etapele sunt parcurse fără întârzieri și care să acorde Republicii Moldova mai mult sprijin tehnic. În acest sens, cerem în declarația adoptată astăzi crearea unei unități speciale pentru Republica Moldova la nivelul Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea  din cadrul Comisiei Europene”, a mai spus Mureșan.

Documentul adoptat astăzi în unanimitate de membrii CPA mai solicită, de asemenea, liberalizarea totală a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, integrarea Republicii Moldova  cât mai curând în Piața Unică Europeană și creșterea sprijinului financiar acordat de UE.

„Integrarea Republicii Moldova în Piața Unică va crește investițiile europene în Moldova și va întări economia țări, astfel încât oamenii să simtă beneficiile integrării europene mai repede, nu doar în momentul aderării propriu-zise la Uniunea Europeană”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan.