Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, a declarat următoarele lucruri la dezbaterea de astăzi din plenul Parlamentului privind statul de drept în Polonia și întâietatea dreptului UE:

„Pentru polonezi, Uniunea Europeană înseamnă că pot alege liber unde locuiesc, unde lucrează, unde studiază oriunde în Uniunea Europeană. Pentru cetățenii polonezi, Uniunea Europeană înseamnă mai multe investiții, locuri de muncă mai bune și mai stabile acasă.

Înseamnă o calitate mai bună a alimentelor, înseamnă drumuri mai bune, mai multe autostrăzi, trenuri mai rapide, mai multe autobuze moderne, școli mai bune și mai multe spitale moderne. Asta este ceea ce Europa aduce oamenilor din Polonia.

Și înseamnă, de asemenea, instituții mai puternice și înseamnă stat de drept.

Și permiteți-mi să fiu foarte clar: instituțiile puternice sunt în interesul oamenilor, instituțiile slabe servesc doar o mică parte din oameni.

Respectarea regulilor este în interesul oamenilor, încălcarea regulilor, atacarea regulilor îi ajută doar pe politicieni.

Atacând Uniunea Europeană, domnule prim-ministru Morawiecki, loviți în șansa Poloniei de a se dezvolta, loviți în viitorul Poloniei, atacați însăși Polonia.

Atacând Uniunea Europeană, prim-ministrul Poloniei slăbește Polonia, o izolează și o face mai săracă, iar acest lucru este împotriva interesului cetățenilor polonezi.

În următorii ani, Polonia va primi mai mult sprijin decât oricând din partea Uniunii Europene: peste 110 miliarde de euro. Aceștia sunt bani din partea cetățenilor europeni pentru cetățenii Poloniei. Vrem ca acest sprijin să ajungă la oamenii din Polonia care au nevoie.

De aceea, există reguli, ca politicienii să nu folosească banii în mod abuziv. Aceste reguli sunt aceleași pentru toate țările, ele trebuie aplicate.

Sperăm că Guvernul Poloniei nu va fi un obstacol în dorința noastră de a ajuta cetățenii Poloniei.”