Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) i-a solicitat astăzi oficial, în numele Grupului PPE din Parlamentul European, prim-ministrului Finlandei, Antti Rinne, ca alegerea Laurei-Codruța Kövesi în funcția de procuror-șef european să fie confirmată de Consiliul Uniunii Europene cât mai rapid în timpul Președinției finlandeze a instituției.

„Noi, Parlamentul European, am audiat 3 candidați, am avut două rânduri de voturi, în Comisia pentru control bugetar și în Comisia pentru libertăți civile și am decis că procurorul din partea României, doamna Laura-Codruța Kövesi, este cel mai bine pregătit procuror pentru această poziție. Acest lucru a fost confirmat și de comitetul de 12 experți independenți și, de aceea, vă cer, domnule prim-ministru, ca Consiliul UE să confirme numirea primului procuror-șef european în persoana doamnei Laura-Codruța Kövesi. Este urgent și important pentru că cetățenii europeni se așteaptă să combatem decisiv frauda cu fonduri europene în Europa”, a declarat astăzi deputatul european Siegfried Mureșan la dezbaterea din plenul Parlamentului European cu prim-ministrul Finlandei, Antti Rinne, după Prezentarea programului de activități al Președinției finlandeze a Consiliului UE. Președinția finlandeză a început la 1 iulie 2019 și urmează Președinției române.
Totodată, eurodeputatul Siegfried Mureșan a solicitat Președinției finlandeze adoptarea cât mai rapidă a Bugetului multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027 și a respins propunerea Președinției finlandeze de a tăia fondurile europene pentru Politica de Coeziune.

„Bugetul este principalul instrument pe care noi, Uniunea Europeană, îl avem la dispoziție pentru a transpune prioritățile noastre politice în realitate. De aceea, este important și este de asemenea urgent să îl adoptăm deoarece fermierii europeni care primesc subvenții, studenții care primesc burse Erasmus, satele, orașele și regiunile care primesc bani pentru infrastructură și alte lucruri au nevoie de un răspuns din partea noastră cu privire la câți bani primesc, în ce condiții și pentru ce proiecte. Și, de aceea, vă rog să prioritizați acest dosar, să lucrați cu noi, cu Parlamentul. Noi avem o poziție, suntem pregătiți să negociem și ar trebui să cădem de acord pe acest dosar cât mai repede.

Iar pe buget aș vrea să spun că nu împărtășim una dintre abordările Președinției finlandeze. Spuneți că finanțarea Politicii pentru Coeziune trebuie redusă. Iar acest Parlament a spus următorul lucru: Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult, așa că avem nevoie de un buget robust. Coeziunea este acum mai necesară decât oricând în Europa fiindcă ajută țările mai sărace, dar ajută și țările mai bogate. Ne ajută să atingem potențialul Pieței noastre Unice, ajută consumatorii și întreprinderile din toate colțurile Europei. De aceea spun: nu tăiați finanțarea pentru Politica de Coeziune, nu veți găsi un partener în Parlamentul European pentru această decizie”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan.