Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, i-a solicitat astăzi candidatei la funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a obține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

„Ca europarlamentar român, vreau să vă spun un singur cuvânt: Schengen. Bulgaria și România îndeplinesc condițiile de aderare la zona Schengen încă din 2011. Noi, Parlamentul European, am solicitat aderarea de mai multe ori. Vă solicit să vă alăturați Parlamentului și, împreună cu noi, să folosiți instrumentele pe care le aveți la dispoziție pentru a obține aderarea Bulgariei și României la Spațiul Schengen. Aceasta este tema pe care cetățenii din Bulgaria și România au cele mai multe așteptări de la Uniunea Europeană. Aderarea României și Bulgariei va întări securitatea spațiului Schengen, nu o va slăbi”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan astăzi, în plenul Parlamentului European, la dezbaterea cu candidatul pentru postul de președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Vreau să vă felicit pentru că ați găsit echilibrul potrivit la temele privind combaterea schimbărilor de climă, politicile energetice și protecția mediului.

Trebuie să facem mai mult în acest domeniu, trebuie să ne îmbunătățim eficiența energetică, trebuie să reducem emisiile de dioxid de carbon și trebuie să facem toate acestea într-un mod responsabil, prin măsurarea impactului economic, social și de mediu pe care îl au măsurile pe care le luăm, prin a fi alături de oamenii și de regiunile care sunt afectate și prin consolidarea competitivității economiei noastre. Dumneavoastră propuneți o abordare ambițioasă și realistă. Cred că este cea corectă și o susțin”, a adăugat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Dumneavoastră propuneți un instrument de convergență pentru zona euro. Este un instrument necesar, dar rugămintea mea pentru dumneavoastră este să deschideți acest instrument și pentru statele care încă nu sunt în zona euro, dar care se pregătesc să adere (cum este și cazul României – n.n). Trebuie să permiteți țărilor care vor să adere la zona euro să contribuie la acest instrument, să beneficieze de acesta și să devină parte la procesul de luare a deciziilor. Aceasta va facilita aderarea țărilor la zona euro, va consolida economia europeană și, de asemenea, va îmbunătăți unitatea în toată Uniunea Europeană”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Dezbaterea de astăzi din plenul Parlamentului European cu candidatul Ursula von der Leyen a avut loc înainte de votul Parlamentului privind alegerea viitorului președinte al Comisiei Europene, programat pentru această seară, la ora 18.00, ora Franței (ora 19.00, ora României).