Siegfried Mureșan

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a depus astăzi mai multe amendamente la Proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru anul 2020 prin care solicită o creștere totală de 102 milioane de euro a fondurilor pentru Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova.

 

„Guvernul condus de Maia Sandu și-a luat angajamentul de a relua reformele economice și politice prevăzute în Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. De aceea, eu cred că noi, Uniunea Europeană, trebuie să venim în întâmpinarea guvernului proeuropean și să acordăm finanțare suplimentară pentru acele proiecte și politici care au obiectivul de a îmbunătăți viața cetățenilor Republicii Moldova, de a întări statul de drept și de a consolida lupta împotriva corupției”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după depunerea amendamentelor.

 

Amendamentele depuse de către Siegfried Mureșan prevăd creșterea alocărilor pentru acele linii bugetare prin care sunt finanțate proiectele de investiții și de reformare a administrației publice în țările din Vecinătatea estică.

 

„În ceea ce privește Republica Moldova, amendamentele mele urmăresc finanțarea proiectelor prin care vrem să creștem bunăstarea cetățenilor, fonduri care vor fi folosite pentru a dezvolta infrastructura de transport și energetică, a sprijini IMM-urile, agricultorii, dar și pentru a reforma administrația publică și a întări statul de drept și combate corupția. Așteptăm ca autoritățile de la Chișinău să-și îndeplinească angajamentele privind implementarea reformelor pe care le-au agreat pentru ca Uniunea Europeană să continue să sprijine Republica Moldova cu fonduri europene, cu asistență tehnică și cu sprijin politic”, a mai spus Siegfried Mureșan.

 

Pe lângă cele trei amendamente în valoare totală de 102 milioane de euro, deputatul european Siegfried Mureșan a mai depus un amendament prin care solicită alocarea a 20 de milioane de euro în plus față de propunerea Comisiei Europene pentru a suplimenta numărul de burse Erasmus+ acordate studenților din Vecinătatea UE.

 

„Programul Erasmus+ s-a dovedit a fi unul dintre cele mai de succes proiecte ale Uniunii Europene atât pentru statele membre, cât și pentru cele partenere. Pentru a permite unui număr din ce în ce mai mare de studenți din Vecinătatea Uniunii Europene să beneficieze de o bursă Erasmus+, este necesară o creștere a alocărilor în Bugetul UE 2020”, a adăugat deputatul european.

 

Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2020 urmează a fi adoptat de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene până la finalul lunii noiembrie a.c.