Raportul privind Planul de investiții al Pactului Ecologic European (Pactul Verde), coordonat de europarlamentarul Siegfried Mureșan în calitate de coraportor, a fost adoptat astăzi în ședința comună a Comisiei pentru bugete și a Comisiei pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European.  Raportul a primit 68 de voturi „pentru”, 16 voturi „împotrivă” și 13 abțineri.

În raport, Parlamentul European cere o finanțare adecvată a Pactului Verde, care să contribuie la reducerea decalajelor dintre țările din estul și vestul Europei în tranziția spre o economie neutră din punct de vedere al emisiilor.

 

„Prin redactarea acestui raport, obiectivul meu a fost să obținem o finanțare adecvată a Pactului Verde prin care să sprijinim țările europene care au cea mai mare nevoie de finanțare, cum este și cazul României, să treacă la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după adoptarea raportului.

 

„Succesul Pactului Ecologic European va depinde de finanțarea lui. De aceea, prin acest raport, noi, Parlamentul European, ne arătăm susținerea totală față de acest pact solicitând o finanțare adecvată și prioritizarea finanțării către țările, regiunile și domeniile unde este cea mai mare nevoie. Pactul Ecologic European trebuie să reducă decalajele dintre țările membre și să crească convergența europeană, nu să ducă la un decalaj și mai mare între statele Uniunii Europene. Pentru asta, avem nevoie de un plan de investiții realist, iar banii să meargă exact acolo unde este nevoie de ei”, a mai spus Siegfried Mureșan.

 

Pactul Ecologic European, prezentat de Comisia Europeană la sfârșitului anului 2019, își propune ca obiectiv principal atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor de carbon în Uniunea Europeană până în anul 2050. Pentru a atinge acest obiectiv, Comisia Europeană a propus un plan de finanțare în valoare de 1.000 de miliarde de euro pentru următorii 10 ani.

 

În raportul coordonat de Siegfried Mureșan și adoptat astăzi în comisiile de specialitate, Parlamentul European își exprimă poziția oficială cu privire la obiectivele generale ale planului de investiții.

 

Concret, Parlamentul European cere ca planul de investiții al Pactului Ecologic European să contribuie la reducerea decalajelor între țările și regiunile din estul și vestul Europei în tranziția spre o economie verde.

 

Raportul prevede ca finanțarea Pactului Ecologic European să contribuie la o dezvoltare sustenabilă a Uniunii Europene, iar tranziția spre o economie verde să se facă în paralel cu creșterea competitivității și crearea de noi locuri de muncă în Europa.

 

De asemenea, raportul Parlamentului cere ca Fondul Tranziției Juste, unul dintre pilonii planului de investiții, să sprijine cu prioritate regiunile cele mai dependente de combustibilii fosili și care vor avea nevoie de resurse mari pentru tranziția spre o economie verde. În România, regiunile care vor avea nevoie cel mai mult de finanțare sunt cele care cuprind județele Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

 

„Vreau să transmit asigurări hunedorenilor, oltenilor, gălățenilor și tuturor locuitorilor din regiunile intensive în carbon din România că vor avea sprijinul Parlamentului European și al tuturor instituțiilor europene în tranziția spre o economie verde. Vom aloca suficiente fonduri europene pentru ca Pactul Ecologic European să contribuie atât la o tranziție spre o economie verde, cât și la creșterea nivelului de trai al oamenilor din aceste regiuni”.

După votul din Comisia pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare, raportul urmează să fie adoptat formal de plenul Parlamentului European până la finalul anului 2020.