Comisia pentru bugete a Parlamentului European a aprobat astăzi proiectul pilot al deputatului european Siegfried Mureșan privind înființarea unui Laborator de Inovare pentru Politici Publice începând cu anul 2016.
Proiectul depus în cadrul procedurii bugetare anuale va sprijini înființarea în cadrul Comisiei Europene a unui laborator care să simplifice și să eficientizeze procesul de elaborare a politicilor Uniunii Europene.
„Este esențial să folosim metode inovatoare în procesul de elaborare a politicilor publice. Multe state aplică deja astfel de metode prin care legislația care urmează să fie propusă este pretestată, iar cei care urmează să fie direct afectați de acea legislație au posibilitatea să contribuie la îmbunătățirea ei”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan după votul din Comisia pentru bugete.
Laboratorul de inovare va funcționa în cadrul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene și va fi sprijinit în primul an de funcționare cu suma de 500.000 de euro din bugetul comunitar. Din analiza preliminară a eurodeputatului Siegfried Mureșan, rezultă că impactul acestui proiect la nivel european va fi semnificativ mai mare decât costurile de implementare.
„Efectele unei legiferări mai eficiente la nivel european le vor resimți atât cetățenii, cât și IMM-urile sau marii investitori. Discutăm de costuri bugetare care pot depăși ordinul zecilor de milioane de euro și pe care noi le putem reduce la minimum prin această pretestare a politicilor publice.
Un astfel de laborator ar putea colabora cu autoritățile naționale sau locale pentru a le sprijini în implementarea programelor cu finanțare europeană”, a mai declarat eurodeputatul român.
Proiectul votat astăzi de Comisia pentru bugete va fi aprobat formal de plenul Parlamentului European la sfârșitul lunii octombrie. Ulterior, acesta va face parte din poziția de negociere a Parlamentului European în discuțiile cu Consiliul Uniunii Europene care vor duce la aprobarea finală a Bugetului UE pentru anul 2016.