Parlamentul European a adoptat astăzi Bugetul Uniunii Europene (UE) pentru anul 2018, în valoare de 160,1 miliarde de euro care a fost negociat de eurodeputatul român Siegfried Mureșan. În forma sa finală, Bugetul UE 2018 prevede mai mulți bani pentru crearea de locuri de muncă, pentru investiții în cercetare, inovare și siguranța cetățeanului față de proiectul inițial propus de Comisia Europeană, a declarat, la finalul votului din plen, deputatul european Siegfried Mureșan, negociatorul-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018.
Față de propunerea inițială a Comisiei Europene, Bugetul UE din 2018, în forma finală adoptată astăzi, prevede creșterea alocărilor pentru programe privind reducerea șomajului în rândul tinerilor, pentru cercetare, inovare și siguranță, precum și pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova. Astfel, programe-cheie care contribuie la crearea de locuri de muncă și creștere economică au alocat în 2018, după cum urmează: 11,2 miliarde de euro pentru Programulde cercetare și inovare „Orizont 2020” (+110 milioane de euro față de propunerea Comisiei Europene), 2,3 miliarde de euro pentru Programul de mobilitate universitară „Erasmus+” (+54 de milioane de euro), 59 de miliarde de euro pentru fermierii europeni, 354 de milioane de euro pentru Programul pentru competitivitatea întreprinderilor și pentru IMM-uri „COSME” (+15 milioane de euro) și 350 de milioane de euro pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (+116,7 milioane de euro). De asemenea, vor fi alocate 2.7 miliarde de euro pentru infrastructură prin Mecanismul „Conectarea Europei”.
Bugetul mai prevede o creștere de 54%, comparativ cu 2017, a plăților pentru Politica de Coeziune până la o valoare de 46 de miliarde de euro. În felul acesta, vor fi alocați suficienți bani în buget pentru a achita toate facturile primite de la statele membre pentru cheltuieli cu fondurile de coeziune.
În ceea ce privește siguranța și combaterea crizei migrației, au crescut alocările cu 3,7 milioane de euro și se vor crea 10 noi posturi în cadrul Agenției Europol, cu 1,8 milioane de euro și crearea a 5 noi posturi pentru Agenția Eurojust și cu 5 milioane de euro pentru Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO).
În urma propunerilor deputatului european Siegfried Mureșan, Bugetul UE 2018 prevede și lansarea Programului de acordare a unui bilet gratuit de tren valabil timp de o lună în 30 de țări europene pentru fiecare tânăr care împlinește 18 ani și care vrea să viziteze Europa. Programul primește o finanțare inițială pentru anul viitor de 12 milioane de euro.
Totodată, în Bugetul UE din 2018 sunt alocate 602,5 milioane de euro pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova (+58,5 milioane de euro față de bugetul pentru anul 2017).
Bugetul adoptat astăzi prevede și o reducere a fondurilor de preaderare destinate Turciei cu 105 milioane de euro, iar alte 70 de milioane sunt puse în rezervă. Prin această reducere, Parlamentul European transmite și un mesaj politic important, în condițiile în care Turcia se îndepărtează de standardele europene în ceea ce privește libertatea de exprimare, statul de drept și drepturile omului.
În același timp, sunt alocate 4,9 milioane de euro din Bugetul UE 2018 pentru combaterea dezinformării și a propagandei venită dinspre Federația Rusă. Astfel, este prevăzută finanțarea în premieră cu 1,1 milioane de euro a unei acțiuni pregătitoare privind combaterea propagandei și dezinformării venite dinspre Federația Rusă, precum și alocarea a 3 milioane de euro Comisiei Europene pentru comunicare în relațiile externe, în special în Vecinătatea estică și Balcanii de Vest.Totodată, Serviciul European pentru Acțiune Externă primește o alocare de 800.000 de euro pentru instrumente de comunicare strategică. Prin acest pachet de măsuri, UE arată că, începând cu anul 2018, va acorda o importanță strategică, la nivel european, combaterii dezinformării și propagandei.
O altă finanțare în premieră, de 1,2 milioane de euro, vizează realizarea unui proiect-pilot pentru lansarea unui program tip „Erasmus” destinat tinerilor jurnaliști și specialiști în comunicare, marketing și IT din Europa.
„Obiectivul meu a fost ca cele trei mari priorități pe care mi le-am asumat – creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățeanului – să primească mai mulți bani anul viitor. Mi-am atins aceste obiective și Uniunea Europeană va avea în 2018 un buget care corespunde nevoilor și așteptărilor cetățenilor europeni care se regăsesc tocmai în aceste priorități. Este un buget care va asigura mai multă creștere economică, mai multe locuri de muncă, în special pentru tineri, dar și mai multe investiții în cercetare, inovare și siguranța cetățeanului”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după adoptarea Bugetului UE în plenul Parlamentului European.
___________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                     
Paul Stencoane: +40 769 611 020.