Parlamentul European a adoptat astăzi Bugetul Uniunii Europene (UE) pentru anul 2018, în valoare de 160,1 miliarde de euro care a fost negociat de eurodeputatul român Siegfried Mureșan. În forma sa finală, Bugetul UE 2018 prevede alocarea a 602,5 milioane de euro pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova.
Față de Bugetul UE din 2017, deputatul european Siegfried Mureșan, negociatorul-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE 2018, a obținut creșterea cu 58,5 milioane de euro a fondurilor destinate Vecinătății estice anul viitor.
În același timp, sunt alocate 4,9 milioane de euro din Bugetul UE 2018 pentru combaterea dezinformării și a propagandei venită dinspre Federația Rusă. Astfel, este prevăzută finanțarea în premieră cu 1,1 milioane de euro a unei acțiuni pregătitoare privind combaterea propagandei și dezinformării venite dinspre Federația Rusă, precum și alocarea a 3 milioane de euro Comisiei Europene pentru comunicare în relațiile externe, în special în Vecinătatea estică și Balcanii de Vest. Totodată, Serviciul European pentru Acțiune Externă primește o alocare de 800.000 de euro pentru instrumente de comunicare strategică. Prin acest pachet de măsuri, UE arată că, începând cu anul 2018, va acorda o importanță strategică, la nivel european, combaterii dezinformării și propagandei.
În urma propunerilor deputatului european Siegfried Mureșan, Bugetul UE 2018 prevede și lansarea Programului de acordare a unui bilet gratuit de tren valabil timp de o lună în 30 de țări europene pentru fiecare tânăr care împlinește 18 ani și care vrea să viziteze Europa. Programul primește o finanțare inițială pentru anul viitor de 12 milioane de euro.
„Prin creșterea alocărilor pentru Vecinătatea estică, Uniunea Europeană dă un nou semnal politic de reafirmare a angajamentului de a ajuta statele care au acorduri de asociere cu UE, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, să realizeze reformele de care au nevoie pentru a-și întări economia și instituțiile. Acest sprijin este esențial pentru Republica Moldova și o ajută să-și consolideze economia și instituțiile și să devină mai competitivă economic. Sprijinul pe care Uniunea Europeană îl oferă este concret și substanțial, însă trebuie să vedem progrese concrete și din partea autorităților din Republica Moldova. Pentru aceasta, este nevoie ca Guvernul să implementeze reforme care consolidează justiția, statul de drept și sectorul bancar și să îmbunătățească astfel viața de zi cu zi a oamenilor. În acest fel ne asigurăm că banii pe care îi acordăm Republicii Moldova sunt bine utilizați și contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor. Am alocat, de asemenea, fonduri pentru a combate propaganda și dezinformarea pe care Federația Rusă o practică tot mai adesea în raport cu statele europene. Tot în bugetul de anul viitor, am alocat bani, în premieră, pentru tinerii ce dețin cetățenia unui stat membru UE pentru a putea beneficia, la împlinirea vârstei de 18 ani, de un bilet gratuit de tren valabil timp de o lună în 30 de țări europene dacă doresc să viziteze Europa”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după votul din plenul Parlamentului European.
Bugetul UE 2018 prevede, totodată, mai mulți pentru crearea de locuri de muncă la nivel european, pentru investiții în cercetare, inovare și siguranța cetățeanului față de proiectul inițial propus de Comisia Europeană.
________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;
Paul Stencoane: +40 769 611 020.
Stay In Touch