Comunicat de presă – Parlamentul European a adoptat Bugetul UE 2018 negociat de eurodeputatul român Siegfried Mureșan: 602,5 milioane de euro pentru statele din Vecinătatea estică

Parlamentul European a adoptat astăzi Bugetul Uniunii Europene (UE) pentru anul 2018, în valoare de 160,1 miliarde de euro care a fost negociat de eurodeputatul român Siegfried Mureșan. În forma sa finală, Bugetul UE 2018 prevede alocarea a 602,5 milioane de euro pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova.
Față de Bugetul UE din 2017, deputatul european Siegfried Mureșan, negociatorul-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE 2018, a obținut creșterea cu 58,5 milioane de euro a fondurilor destinate Vecinătății estice anul viitor.
În același timp, sunt alocate 4,9 milioane de euro din Bugetul UE 2018 pentru combaterea dezinformării și a propagandei venită dinspre Federația Rusă. Astfel, este prevăzută finanțarea în premieră cu 1,1 milioane de euro a unei acțiuni pregătitoare privind combaterea propagandei și dezinformării venite dinspre Federația Rusă, precum și alocarea a 3 milioane de euro Comisiei Europene pentru comunicare în relațiile externe, în special în Vecinătatea estică și Balcanii de Vest. Totodată, Serviciul European pentru Acțiune Externă primește o alocare de 800.000 de euro pentru instrumente de comunicare strategică. Prin acest pachet de măsuri, UE arată că, începând cu anul 2018, va acorda o importanță strategică, la nivel european, combaterii dezinformării și propagandei.

În urma propunerilor deputatului european Siegfried Mureșan, Bugetul UE 2018 prevede și lansarea Programului de acordare a unui bilet gratuit de tren valabil timp de o lună în 30 de țări europene pentru fiecare tânăr care împlinește 18 ani și care vrea să viziteze Europa. Programul primește o finanțare inițială pentru anul viitor de 12 milioane de euro.

„Prin creșterea alocărilor pentru Vecinătatea estică, Uniunea Europeană dă un nou semnal politic de reafirmare a angajamentului de a ajuta statele care au acorduri de asociere cu UE, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, să realizeze reformele de care au nevoie pentru a-și întări economia și instituțiile. Acest sprijin este esențial pentru Republica Moldova și o ajută să-și consolideze economia și instituțiile și să devină mai competitivă economic. Sprijinul pe care Uniunea Europeană îl oferă este concret și substanțial, însă trebuie să vedem progrese concrete și din partea autorităților din Republica Moldova. Pentru aceasta, este nevoie ca Guvernul să implementeze reforme care consolidează justiția, statul de drept și sectorul bancar și să îmbunătățească astfel viața de zi cu zi a oamenilor. În acest fel ne asigurăm că banii pe care îi acordăm Republicii Moldova sunt bine utilizați și contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor. Am alocat, de asemenea, fonduri pentru a combate propaganda și dezinformarea pe care Federația Rusă o practică tot mai adesea în raport cu statele europene. Tot în bugetul de anul viitor, am alocat bani, în premieră, pentru tinerii ce dețin cetățenia unui stat membru UE pentru a putea beneficia, la împlinirea vârstei de 18 ani, de un bilet gratuit de tren valabil timp de o lună în 30 de țări europene dacă doresc să viziteze Europa”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după votul din plenul Parlamentului European.
Bugetul UE 2018 prevede, totodată, mai mulți pentru crearea de locuri de muncă la nivel european, pentru investiții în cercetare, inovare și siguranța cetățeanului față de proiectul inițial propus de Comisia Europeană.
________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                     
Paul Stencoane: +40 769 611 020.

By |2017-11-30T11:23:00+00:00noiembrie 30th, 2017|Categories: Bugetul UE 2018, Comisia pentru Republica Moldova, comunicat de presa, Comunicate de presă, European Parliament, fonduri europene, Siegfried Muresan, Vecinatatea estica|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Parlamentul European a adoptat Bugetul UE 2018 negociat de eurodeputatul român Siegfried Mureșan: 602,5 milioane de euro pentru statele din Vecinătatea estică
Comisia pentru bugete a Parlamentului European a aprobat, astăzi, raportul deputatului european Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene (UE) din 2018, privind mandatul pentru primele negocieri cu Consiliul și Comisia Europeană asupra bugetului european de anul viitor. Proiectul de buget pentru 2018, prezentat de Comisia Europeană în 30 mai 2017, este în valoare de 160,6 miliarde de euro, în creștere cu 2,2 miliarde de euro față de anul 2017.
„Obiectivul meu în negocieri este ca cele trei mari priorități pe care mi le-am asumat ca negociator-șef al Parlamentului European, creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățeanului, și care au fost incluse de Comisia Europeană în proiectul de buget prezentat la sfârșitul lunii mai, să primească mai mulți bani anul viitor. Bugetul Uniunii Europene din 2018 trebuie să contribuie la finanțarea priorităților de creștere economică și de creare de locuri de muncă – investițiile în infrastructură, cercetarea, inovarea, IMM-urile – pe de o parte, și la finanțarea instituțiilor care ne asigură siguranța la nivel european, pe de altă parte. Proiectul Comisiei Europene, bazat pe prioritățile pe care le-am solicitat, prevede mai mulți bani pentru programele din aceste domenii și avem o creștere cu 7,3% a alocărilor pentru Programul de cercetare «Orizont 2020», cu 9,5% a alocărilor pentru Programul de mobilitate universitară «Erasmus+» și cu 8,7% a alocărilor pentru Mecanismul «Conectarea Europei» prin care sunt finanțate proiecte de infrastructură transeuropene. În ceea ce privește siguranța cetățenilor europeni, deși sunt propuse creșteri pentru agențiile europene care au responsabilități în justiție și afaceri interne, în acest moment nu sunt convins că sunt suficiente, în special pe componenta de securitate internă. Cred că acestea trebuie întărite pentru a asigura o mai bună coordonare a statelor membre și a combate mai eficient amenințările cu care ne confruntăm. Nu în ultimul rând, avem o creștere cu 8,9% a alocărilor pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova, pentru a le ajuta să implementeze acordurile de asociere cu Uniunea Europeană. Mă voi lupta să păstrăm nivelul alocărilor pe parcursul negocierilor și nu voi accepta din partea Consiliului reducerea cu niciun euro a bugetului pe domeniile importante pentru cetățenii europeni”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
Raportul deputatului european Siegfried Mureșan privind mandatul pentru negocierile asupra Bugetului UE din 2018 urmează să fie adoptat formal în sesiunea plenară a Parlamentului European din 3 – 7 iulie de la Strasbourg.
***
Raportorul Parlamentului European (denumit și negociator-șef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează prioritățile politice ale Parlamentului pentru bugetul european și negociază, în numele acestuia, cu președinția Consiliului UE și cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual. Procedura bugetară anuală a început oficial odată cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a proiectului de buget pentru anul 2018. Consiliul UE se pronunță în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziție a Consiliului UE. Ca urmare, se poate ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, şi Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere. După aceasta, Parlamentul European votează în plen forma finală a bugetului anual. În cazul în care în cele 21 de zile prevăzute de procedura concilierii, cele două instituții nu reușesc să ajungă la un acord, Comisia Europeană este obligată să prezinte un nou proiect de buget, iar procedura enunțată mai sus se reia. Consiliul se pronunță și asupra acestui proiect, Parlamentul din nou poate amenda poziția Consiliului, iar, ulterior, se intră într-o nouă conciliere bugetară.
Siegfried Mureșan este primul român desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul anual al UE.

_____________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul STENCOANE: +40 769 611 020
Andrei JUJAN: +40 766 369 485


By |2017-06-29T09:48:00+00:00iunie 29th, 2017|Categories: Bugetul UE 2018, comunicat de presa, fonduri europene, negociator-sef, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Parlamentul European aprobă mandatul eurodeputatului Siegfried Mureșan pentru negocierile asupra Bugetului UE din 2018
Parlamentul European a adoptat astăzi, cu 445 de voturi „pentru”, 134 „împotrivă” și 101 abțineri, raportul privind prioritățile politice ale Parlamentului European (PE) pentru Bugetul Uniunii Europene (UE) din anul 2018, elaborat de deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP), în calitate de negociator-șef al Parlamentului pentru Bugetul UE din 2018. Valoarea estimată a Bugetului Uniunii Europene de anul viitor este de aproximativ 155 – 160 de miliarde de euro.
Raportul eurodeputatului Siegfried Mureșan prevede ca prioritățile Parlamentului European pentru 2018 să fie creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățenilor. Pe lângă aceste trei priorități, documentul elaborat de eurodeputatul român mai prevede continuarea sprijinului acordat fermierilor europeni aflați în situații de criză, alocări mai mari pentru statele din Vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova, dar și finanțarea în premieră a Programului „Discover EU” prin care se acordă câte un abonament gratuit de tren de o lună pentru fiecare tânăr din UE care împlinește 18 ani și care dorește să viziteze Europa (valabil pe liniile feroviare din 30 de țări europene).
„Astăzi am transmis un mesaj clar că Bugetul Uniunii Europene din 2018 trebuie să contribuie la finanțarea priorităților de creștere economică ale Uniunii Europene cu accent pe principalele domenii care creează locuri de muncă și aduc valoare adăugată economiilor europene: investițiile în infrastructură, cercetarea, inovarea, IMM-urile. Însă, pentru a atinge aceste obiective, este nevoie ca cetățenii și companiile europene să se simtă în siguranță, de aceea susțin finanțarea corespunzătoare a instituțiilor care ne asigură siguranța la nivel european, precum și a acțiunilor care contribuie la soluționarea crizei refugiaților. Așadar, mă aștept ca proiectul de buget pe care îl va prezenta Comisia Europeană să fie centrat pe aceste priorități care permit economiei Uniunii Europene să crească într-un climat de siguranță pentru cetățenii săi”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan după adoptarea priorităților bugetare ale Parlamentului European pentru bugetul european de anul viitor.
***
Raportorul Parlamentului European (denumit și negociator-șef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează prioritățile politice ale Parlamentului pentru bugetul european și negociază, în numele acestuia, cu președinția Consiliului UE și cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual. Procedura bugetară anuală începe cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a unui proiect de buget până cel târziu la începutul lunii septembrie, însă, în practică, se întâmplă până la sfârșitul lunii mai a anului anterior bugetului anual. Consiliul UE se pronunță în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziție a Consiliului UE. Ca urmare, se poate ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, şi Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere. După aceasta, Parlamentul European votează în plen forma finală a bugetului anual. În cazul în care în cele 21 de zile prevăzute de procedura concilierii, cele două instituții nu reușesc să ajungă la un acord, Comisia Europeană este obligată să prezinte un nou proiect de buget, iar procedura enunțată mai sus se reia. Consiliul se pronunță și asupra acestui proiect, Parlamentul din nou poate amenda poziția Consiliului, iar, ulterior, se intră într-o nouă conciliere bugetară.
Deputatul european Siegfried Mureșan este primul român desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul anual al UE.
_________________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul STENCOANE: +40 769 611 020;
Andrei JUJAN: +40 766 369 485.


By |2017-03-15T12:36:00+00:00martie 15th, 2017|Categories: Bugetul UE 2018, comunicat de presa, crestere economica, locuri de muncă, negociator-sef, Parlamentul European, prioritati, Siegfried Muresan, siguranta, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Parlamentul European a adoptat prioritățile deputatului european Siegfried Mureșan pentru Bugetul UE din 2018
Parlamentul European a aprobat astăzi, în plen, Bugetul Uniunii Europene (UE) pentru anul 2017, în valoare de 158 de miliarde de euro, cu 438 voturi „pentru”, 194 voturi „împotrivă” și 7 abțineri.
Deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European și raportor al Grupului PPE pentru acest proiect, explică prioritățile majore în jurul cărora a fost construit bugetul european de anul viitor: „Creșterea economică, locurile de muncă, sprijinul pentru IMM-uri și pentru investițiile în cercetare, inovare și infrastructură sunt esențiale pentru o Europă și mai competitivă în economia globală. După luni întregi de analize și negocieri am reușit să construim bugetul european de anul viitor în jurul acestor priorități majore pentru Uniune și să găsim resursele necesare pentru a suplimenta alocările către aceste domenii.”.
„Programul «Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor» va continua anul viitor cu un buget de 500 de milioane de euro, deși fondurile alocate inițial până în 2020 au fost epuizate. De aceea, am reușit să identificăm resursele și să negociem această alocare suplimentară atât de necesară pentru a ajuta tinerii să intre în câmpul muncii. De asemenea, programe europene cu o rată de implementare foarte bună, precum «Erasmus+», «COSME», «Orizont 2020», «Mecanismul de Conectare a Europei», care sprijină studenții, IMM-urile, investițiile în cercetare, inovare și infrastructură, vor primi, în total, cu 200 de milioane de euro mai mult în 2017, față de propunerea inițială de buget. Ne-am asigurat că prioritățile de creștere economică ale Uniunii Europene sunt finanțate adecvat și că, indiferent de crizele cu care ne confruntăm în Europa, vom continua să investim în domeniile care ne asigură în continuare prosperitatea”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după adoptarea Bugetului UE 2017.
Elemente de background
Procedura bugetară anuală începe cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a unui proiect de buget până cel târziu la începutul lunii septembrie a anului anterior bugetului anual. Consiliul UE se pronunță în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda sau nu această poziție a Consiliului UE. Dacă Parlamentul European și Consiliul UE au poziții diferite asupra propunerii Comisiei Europene, se ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care cele două instituții negociază forma finală a bugetului. Această conciliere trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea ei. După adoptarea oficială a acordului în cadrul Consiliului UE, Parlamentul European acordă votul final în Plen, moment în care bugetul anual al Uniunii Europene este adoptat.


By |2016-12-01T11:17:00+00:00decembrie 1st, 2016|Categories: Bugetul UE, comunicat de presa, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă. Parlamentul European a aprobat Bugetul UE 2017 în valoare de 158 de miliarde de euro
Go to Top