Deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, i-a solicitat ieri, 25 iulie a.c., ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru, înscrierea la examenul de bacalaureat a disciplinei economie în cadrul probei scrise la alegere la profilul real din cadrul filierei teoretice, precum și la profilurile tehnic, respectiv resurse naturale și protecția mediului din cadrul filierei tehnologice.
„La baza acestei solicitări stau numeroasele studii care plasează România pe ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene și sub media globală în privința educației financiare. Spre exemplu, conform studiului din 2015 privind alfabetizarea financiară, realizat de agenția Standard & Poor’s, doar 22% dintre cetățenii României au o alfabetizare financiară și dețin cunoștințe de bază despre finanțe personale, existând o corelație directă între bunăstarea populației și nivelul educației financiare. În România, tinerii primesc cea mai mare parte a educației financiare de la părinți, însă, conform acelorași studii invocate anterior, părinții înșiși nu au un nivel suficient de educație financiară, acest lucru perpetuându-se de la o generație la alta. Este nevoie ca acest cerc vicios să fie rupt, prin creșterea educației financiare în cadrul educației formale. În opinia mea, modalitatea cea mai bună ca tinerii să învețe această materie este includerea ei între probele la alegere de la examenul de bacalaureat din cadrul tuturor profilurilor filierelor teoretice și tehnologice”, a spus deputatul european Siegfried Mureșan în scrisoarea transmisă ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice.
„Pe de altă parte, într-o perioadă în care șomajul în rândul tinerilor se situează în continuare la un nivel ridicat în România (21.8% în primul trimestru din 2016), consider că educația formală trebuie să contribuie la îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților antreprenoriale ale tinerilor pentru ca aceștia să își poată lansa o afacere care să genereze locuri de muncă pentru ei înșiși, dar și pentru alte persoane din comunitate, finalitatea fiind reducerea nivelului șomajului în rândul tinerilor”, se mai arată în scrisoarea semnată de eurodeputatul Siegfried Mureșan.


Bruxelles, 25 iulie 2016
Domnului Mircea DUMITRU
Ministru
Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Științifice
Stimate domnule ministru,
Vă solicit prin această scrisoare înscrierea la examenul de bacalaureat a disciplinei economie în cadrul probei scrise la alegere la profilul real din cadrul filierei teoretice, precum și la profilurile tehnic, respectiv resurse naturale și protecția mediului din cadrul filierei tehnologice.
La baza acestei solicitări stau numeroasele studii care plasează România pe ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene și sub media globală în privința educației financiare. Spre exemplu, conform studiului din 2015 privind alfabetizarea financiară, realizat de agenția Standard & Poor’s, doar 22% dintre cetățenii României au o alfabetizare financiară și dețin cunoștințe de bază despre finanțe personale, existând o corelație directă între bunăstarea populației și nivelul educației financiare.
În România, tinerii primesc cea mai mare parte a educației financiare de la părinți, însă, conform acelorași studii invocate anterior, părinții înșiși nu au un nivel suficient de educație financiară, acest lucru perpetuându-se de la o generație la alta.
Este nevoie ca acest cerc vicios să fie rupt, prin creșterea educației financiare în cadrul educației formale. În opinia mea, modalitatea cea mai bună ca tinerii să învețe această materie este includerea ei între probele la alegere de la examenul de bacalaureat din cadrul tuturor profilurilor filierelor teoretice și tehnologice.
O bună educație financiară va permite, pe de o parte, cunoașterea unor noțiuni de bază care țin în primul rând de buna gestionare a finanțelor proprii, precum inflație, dobândă bancară etc. Este de la sine înțeles faptul că în procesul de învățare a noțiunilor economice, trebuie să prevaleze caracterul practic al acestora în raport cu cel teoretic.
Pe de altă parte, într-o perioadă în care șomajul în rândul tinerilor se situează în continuare la un nivel ridicat în România (21.8% în primul trimestru din 2016), consider că educația formală trebuie să contribuie la îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților antreprenoriale ale tinerilor pentru ca aceștia să își poată lansa o afacere care să genereze locuri de muncă pentru ei înșiși, dar și pentru alte persoane din comunitate, finalitatea fiind reducerea nivelului șomajului în rândul tinerilor.
De aceea, vă solicit să luați în considerare cele de mai sus și să propuneți modificarea listei disciplinelor la care se susține examenul de bacalaureat prin includerea disciplinei economie în cadrul probei scrise la alegere pentru profilurile menționate anterior.
Cu stimă,
Siegfried MUREŞAN
Deputat în Parlamentul European
 


_______________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul Stencoane: +40 769 611 020;
Andrei Jujan: +40 766 369 485.