Discursul deputatului european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) la dezbaterea Parlamentului European privind Starea Uniunii Europene, în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:

„Doamnă președintă von der Leyen, vă mulțumesc.

Vă mulțumesc pentru idei, inițiative și propuneri. Propunerile făcute de Comisia Europeană în ultimul an și adoptate de Parlamentul European au salvat vieți în Europa și au ajutat la îngrijirea oamenilor care aveau nevoie, la tratarea pacienților afectați de virus, și au ajutat la combaterea crizei.

Acum este timpul să consolidăm și mai mult Uniunea Europeană și să o construim mai puternică, mai pregătită pentru viitor.

O Uniune care este deschisă, care este inclusivă, care ține seama de cei care se află în nevoie, o Uniune în care cu toții câștigăm, în care întreprinderile pot inova și se pot dezvolta, în care țările se ajută reciproc.
Și pentru a obține aceste lucruri, avem nevoie de instrumentele potrivite.

Și instrumentul principal pentru îndeplinirea obiectivelor noastre îl reprezintă bugetul Uniunii Europene. Bugetul este Sfântul Graal care ne va ajuta să ne îndeplinim angajamentele. Fără un buget ambițios, toate angajamentele noastre privind ecologizarea, digitalizarea, sprijinirea tinerilor, sprijinirea fermierilor, o mai bună protejare a granițelor rămân doar vorbe goale.

Și ce trebuie făcut? A venit momentul să echipăm Uniunea Europeană cu surse proprii de venituri – resurse proprii. Resurse proprii înseamnă că vom avea o Uniunea Europeană mai puternică, mai stabilă, mai solidă.

Trebuie să instaurăm resurse proprii cât mai repede, chiar începând cu anul 2021, în așa fel încât să putem plăti costurile crizei și să putem da oamenilor ceea ce le-am promis.

Resurse proprii înseamnă că vom putea finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii Europene și vom putea finanța, de asemenea, noile priorități ale Uniunii Europene.

Putem investi în cercetare, putem investi în inovare, putem ajuta fermierii, ne putem proteja frontierele. Înseamnă că vom putea oferi ceea ce oamenii așteaptă din partea Uniunii Europene.

Și, doamnă președintă, peste un an să știți că ne vom aminti cu toții că au fost vremuri grele, dar vom fi judecați în funcție de acțiunile noastre. Tocmai de aceea vă rog să fiți alături de noi, alături de Parlamentul European, pentru a echipa Uniunea Europeană cu un buget ambițios, cu un buget puternic, în așa fel încât să fim la înălțimea așteptărilor pe care oamenii le au de la noi.

Vă mulțumesc.”