Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a fost numit co-raportor pe raportul Parlamentului European privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro.

Siegfried Mureșan a fost nominalizat în această poziție de Grupul PPE în Parlamentul European după ce anterior fusese co-raportor al Parlamentului privind adoptarea Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Ceilalți doi co-raportori pe acest raport sunt Eider Gardiazabal, din partea Grupului Socialiștilor Europeni, și Dragoș Pîslaru, din partea Grupului Renew.

„Mă bucur că pot continua munca în Parlamentul European pe cel mai important plan de investiții adoptat vreodată în UE.

Ca raportor pe adoptarea mecanismului, am lucrat 7 luni în Parlamentul European pentru a ajunge la cea mai bună formă a legislației ce permite acum implementarea mecanismului și a planurilor naționale de redresare și reziliență. M-am asigurat, în primul rând, că România va putea finanța prin acest mecanism proiectele de infrastructură vitale țării noastre, proiecte care contribuie totodată la tranziția spre o economie verde și la digitalizarea țării. Aceste proiecte se regăsesc acum în Planul Național de Redresare și Reziliență al României pentru a fi finanțate din Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Din poziția de co-raportor pe implementarea mecanismului, rolul meu și al celorlalți doi colegi co-raportori este să ne asigurăm acum că toate aceste prevederi importante sunt respectate în procesul de implementare a planurilor naționale de către statele membre. Vom lucra strâns cu Comisia Europeană pentru a ne asigura că banii din mecanism sunt investiți în plină transparență și cu respectarea principiilor statului de drept. De asemenea, mă voi asigura că România și celelalte țări membre sunt sprijinite de la nivel european atunci când au nevoie pentru implementarea planurilor naționale.

Parlamentul European este instituția democratică a Uniunii Europene, membrii Parlamentului sunt aleși direct de cetățenii europeni. Ca atare, pentru a oferi un caracter democratic Mecanismului de Redresare și Reziliență, este firesc ca implementarea lui să fie monitorizată de membrii Parlamentului European, iar acesta este rolul nostru, al co-raportorilor”, a declarat astăzi deputatul european Siegfried Mureșan.