Deputatul european Siegfried Mureșan a lansat în data de 5 mai 2015 la Bruxelles studiul „It’s Our Job: Reforming Europe’s Labour Markets / Datoria noastră: reformarea pieței europene a muncii”, lucrare realizată împreună cu doctorul în economie Eoin Drea, cercetător în cadrul Centrului pentru Studii Europene „Wilfried Martens”.
La evenimentul de lansare a studiului a luat cuvântul și vicepreședintele Comisiei Europene pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen.
Participanții la eveniment au dezbătut tema centrală a studiului, anume, reformarea pieței muncii, ca instrument de creștere economică în Europa.
Este necesar să adaptăm sistemul de educație la nevoile angajatorilor, iar universitățile să colaboreze cât mai strâns cu antreprenorii, cu sectorul privat. Văd din partea sectorului privat o deschidere tot mai mare, dar este obligația sectorului public, a noastră, a oamenilor politici, să punem la dispoziție cadrul legal, să creăm acele condiții ca sectorul privat să se poată dezvolta, să poată investi și să creăm o economie serioasă, competitivă”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, în cadrul conferinței de lansare.
„Mobilitatea forței de muncă în Uniunea Europeană trebuie să funcționeze cu adevărat. Dar ca acest lucru să se întâmple, este necesar să facilităm accesul la ofertele de muncă, oamenii trebuie să găsească traduse în limbi de circulație internațională oportunitățile de muncă din alte țări europene”, a mai spus eurodeputatul român.
La rândul său, vicepreședintele Jyrki Katainen a susținut nevoia creșterii productivității pe piața muncii din Europa.
„Nu facem reforme de dragul lor, ci pentru a schimba modul în care operăm pentru o societate mai bună. Lumea se schimbă. Trebuie să răspundem la aceste provocări. (…) Dacă vrei o calitate mai bună a vieții, trebuie să investești în creșterea productivității. Nu poți pune oamenii să lucreze 12 ore pe zi, trebuie să aibă slujbe de care să fie mulțumiți”, a susținut vicepreședintele Comisiei Europene, în cadrul conferinței de la Bruxelles.