Siegfried Mureșan

Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE), vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene, în ședința Parlamentului European din 26 martie, mobilizarea tuturor fondurilor rămase disponibile în Bugetul Uniunii Europene pe anul 2020 pentru combaterea pandemiei de COVID-19, adică aproximativ 4,1 miliarde de euro.

Comisia Europeană a răspuns pozitiv acestei solicitări și a propus astăzi utilizarea a 3 miliarde de euro din aceste fonduri pentru un Pachet de solidaritate privind combaterea la nivel european a pandemiei de COVID-19.

„Am spus săptămâna trecută că răspunsul la această criză este solidaritatea europeană. Iar solidaritatea se obține doar prin măsuri concrete.

De aceea, salut răspunsul prompt al Comisiei Europene la solicitarea mea de a mobiliza fondurile europene disponibile în bugetul Uniunii Europene de anul acesta pentru combaterea pandemiei de COVID-19”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după anunțul făcut de Comisia Europeană.

„Pachetul de solidaritate propus astăzi de Comisia Europeană cuprinde mobilizarea a 3 miliarde de euro, dintre care 300 de milioane de euro vor merge către rezerva de echipamente medicale și de protecție a Uniunii Europene – RescEU. Această rezervă va finanța achiziționarea de echipamente medicale în proporție de 100% din bugetul Uniunii Europene. Rezerva a fost înființată la începutul lunii martie tocmai pentru a fi utilizată în situații de urgență în regiunile și statele UE care au cea mai mare nevoie în contextul pandemiei de COVID-19. România este primul stat al Uniunii Europene care a primit acceptul să găzduiască o parte din această rezervă”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

„Alte 2,7 miliarde de euro vor merge către Instrumentul pentru Sprijin de Urgență al Comisiei Europene. Acest instrument va permite, printre altele, achiziționarea de medicamente sau dispozitive medicale, dezvoltarea unor facilități temporare de îngrijire medicală, dezvoltarea unor facilități de producție de echipamente medicale, dar și reconversia unor capacități de producție deja existente pentru producția de echipamente medicale în interiorul Uniunii Europene.

Instrumentul a mai fost folosit în 2016 pentru sprijinirea Greciei în timpul crizei migrației, însă acum bugetul instrumentului și aria sa de aplicare au fost extinse pentru a permite un răspuns coordonat al Uniunii Europene la pandemia COVID-19”, a declarat Siegfried Mureșan.

„Pe lângă cele 3 miliarde de euro prezentate mai sus, Comisia Europeană a mai înaintat zilele trecute și o propunere de rectificare bugetară în valoare de aproximativ 570 de milioane de euro, dintre care aproximativ 119 milioane de euro sunt pentru măsuri de combatere a pandemiei de COVID-19 la nivel european”, a mai spus deputatul european.

„Toate sumele prezentate până acum sunt fonduri europene nerambursabile. În plus, Comisia Europeană a mai anunțat astăzi crearea unui instrument de 100 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi pentru țările europene afectate economic de COVID-19. Guvernele europene vor accesa aceste împrumuturi pentru a garanta că oamenii nu vor rămâne fără locuri de muncă în urma pandemiei de COVID-19.

Concret, acest instrument va putea finanța cheltuieli pentru scheme naționale prin care angajatorii vor fi încurajați să nu disponibilizeze personal, statul urmând a plăti o cotă parte din salariul acestora. Astfel, pe perioada crizei, dacă un angajator consideră că activitatea companiei s-a redus, în loc să disponibilizeze angajați, va plăti doar o cotă parte din salariul acestora, conform unei scheme de lucru de tip part-time, iar statul va acoperi restul salariului.

Eu mă voi asigura că această schemă de împrumut va putea fi accesată cu ușurință de România, adică va ține cont de realitatea de la noi din țară. Sunt foarte mulți români ale căror locuri de muncă sunt puse în pericol de efectele economice ale COVID-19. Vreau ca, prin această schemă, să-i putem ajuta pe fiecare dintre ei.

De asemenea, ca vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru buget, mă voi asigura că adoptăm aceste măsuri în procedură de urgență în Parlamentul European pentru ca fondurile să fie folosite cât mai repede în România și în celelalte state membre”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European.