Comunicat de presă – Bilanțul eurodeputatului Siegfried Mureșan la 3 ani de mandat: 23 de rapoarte, 8 propuneri de rezoluție, 67 de întrebări parlamentare și luări de cuvânt în plen, negociator-șef al Bugetului UE 2018

Bilanțul de 3 ani de mandat al deputatului european Siegfried Mureșan (PPE / PMP), vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, cuprinde, printre altele, 23 de rapoarte (4 în calitate de raport principal și 19 în calitate de raportor din partea Grupului Partidului Popular European – PPE), 8 propuneri de rezoluție și 67 de întrebări parlamentare și luări de cuvânt în plen. Totodată, Siegfried Mureșan a fost desemnat anul acesta negociator-șef (raportor) al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene (UE) din 2018, în valoare de 160,6 miliarde de euro, fiind astfel primul eurodeputat român din istorie în această poziție, după ce anul trecut a fost raportor al Grupului PPE pentru Bugetul UE din 2017.
De la preluarea mandatului de negociator-șef, printre prioritățile negociate intens de Siegfried Mureșan pentru Bugetul UE 2018 se numără finanțarea priorităților de creștere economică ale UE, cu accent pe investiții în infrastructură, cercetare, inovare, IMM-uri, principalele domenii care generează locuri de muncă, dar și a celor pentru creșterea siguranței cetățenilor europeni. Totodată, deputatul european Siegfried Mureșan susține, printre prioritățile sale de negociere, creșterea sprijinului acordat sectorului agricol european și a sprijinului pentru statele din Vecinătatea Sudică și Estică, mai ales celor care implementează acorduri de asociere cu UE, precum Republica Moldova, Georgia și Ucraina.
De la începutul mandatului și până la 1 iulie 2017, când s-au împlinit 3 ani activitate a actualului legislativ european, Siegfried Mureșan a obținut, printre altele, alocarea a 3,5 milioane de euro pentru muncitorii disponibilizați de la Combinatul Mechel din Câmpia Turzii, alocarea unui ajutor de 8,5 milioane de euro României pentru a compensa pagubele provocate de inundațiile din 2014, mobilizarea anuală a 50 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru plata unui avans către statele europene lovite de catastrofe naturale, precum și creșterea constantă a sprijinului financiar pentru statele din Vecinătatea Estică, inclusiv pentru Republica Moldova.
Alte rapoarte ale eurodeputatului român au vizat cele 8 rectificări ale Bugetului UE pentru anul 2015, orientările generale pentru pregătirea Bugetului UE pentru 2017, precum și obținerea unei distribuții echitabile a finanțărilor Băncii Europene de Investiții pentru ca țări precum România să aibă mai multe șanse de finanțare din partea instituțiilor financiare.
De asemenea, pe durata celor 3 ani, printre altele, Siegfried Mureșan a coordonat un studiu realizat de compania Deloitte privind eficientizarea cheltuirii fondurilor europene și a propus în Bugetul UE din 2018 un proiect-pilot menit să combată propaganda și acțiunile de dezinformare ale Federației Ruse prin presă și prin rețelele sociale în statele membre și în cele din Vecinătatea Estică.
„Cei 3 ani de mandat mi i-am dedicat în cea mai mare parte domeniului economic și domeniului bugetar, pe care le consider esențiale în activitatea de elaborare a politicilor la nivel european, dar și național. Cele 23 de rapoarte pe care le-am lucrat au vizat, în principal, orientarea priorităților bugetare spre zonele în care cetățenii europeni aveau și au în continuare cea mai mare nevoie de suport. Am fost desemnat de Parlamentul European (PE) să negociez unul dintre cele mai importante proiecte legislative, Proiectul de Buget al Uniunii Europene din 2018. Chiar săptămâna trecută Comisia pentru bugete a PE a aprobat, cu largă majoritate, mandatul meu pentru primele negocieri cu Consiliul UE și Comisia Europeană, iar miercuri plenul Parlamentului urmează să-l adopte formal. Obiectivul meu în negocieri este ca cele trei mari priorități pe care mi le-am asumat ca negociator-șef – creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățeanului – să primească mai mulți bani anul viitor. Proiectul Comisiei Europene, bazat pe prioritățile solicitate de mine la începutul anului, prevede mai mulți bani pentru aceste domenii și mă voi lupta să păstrăm nivelul alocărilor pe parcursul negocierilor pentru că nu vreau reducerea bugetului pe domeniile importante pentru cetățenii europeni”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.
La 1 iulie 2017 s-au împlinit 3 ani de la începutul celei de-a opta legislaturi a Parlamentului European (2014 – 2020).
__________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul STENCOANE: +40 769 611 020
Andrei JUJAN: +40 766 369 485


By |2017-07-03T08:53:00+00:00iulie 3rd, 2017|Categories: bilant, Bugetul UE, comunicat de presa, eurodeputat, Parlamentul European, Romania, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Bilanțul eurodeputatului Siegfried Mureșan la 3 ani de mandat: 23 de rapoarte, 8 propuneri de rezoluție, 67 de întrebări parlamentare și luări de cuvânt în plen, negociator-șef al Bugetului UE 2018
Bilanțul după doi ani de mandat al deputatului european Siegfried Mureșan (PPE / PMP), vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, cuprinde 16 rapoarte (3 rapoarte ca raportor principal și 13 în calitate de raportor alternativ), 9 propuneri de rezoluție, 14 întrebări parlamentare și 31 de luări de cuvânt. Totodată, eurodeputatul român a fost ales raportor al Grupului PPE pentru negocierea bugetului Uniunii Europene (UE) din 2017.
Primul raport ca raportor principal al eurodeputatului Siegfried Mureșan a fost votat în septembrie 2014 și a prevăzut alocarea a 3,5 milioane de euro pentru muncitorii disponibilizați de la Combinatul Mechel din Câmpia Turzii. Prin al doilea raport din Parlamentul European (PE) al eurodeputatului Siegfried Mureșan, s-a decis mobilizarea anuală a 50 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru plata unui avans către statele europene lovite de catastrofe naturale, iar al treilea raport în calitate de raportor principal a prevăzut alocarea unui ajutor de 8,5 milioane de euro României pentru a compensa pagubele provocate de inundațiile din 2014. Printre cele 13 rapoarte la care a lucrat ca raportor alternativ se numără raportul referitor la bilanțul anual pentru 2013 al Băncii Europene de Investiții, toate cele 8 rectificări ale bugetului UE pentru anul 2015, precum și raportul privind orientările generale pentru pregătirea bugetului UE pentru 2017. Totodată, cele mai multe luări de cuvânt ale lui Siegfried Mureșan în plenul Parlamentului European au făcut referire la păstrarea unui nivel ridicat al alocărilor financiare în țările care au deficit de investiții, precum România, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, soluții pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri și încurajarea parcursului european al Republicii Moldova.
La începutul anului 2016, Siegfried Mureșan a fost ales raportor al Grupului PPE pentru negocierea bugetului Uniunii Europene pentru anul 2017, estimat la circa 150 de miliarde de euro. În această calitate a obținut, în luna martie a.c., votul Parlamentului European pentru propunerile de creștere a alocărilor financiare pentru investiții, pentru stoparea fluxului de imigranți, precum și pentru sprijinirea statelor din Vecinătatea estică ce implementează acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, adică Republica Moldova, Ucraina și Georgia.
„Am satisfacția că, după doi ani de mandat și 16 rapoarte lucrate, am fost desemnat de grupul meu politic să lucrez la probabil cel mai important proiect legislativ al anului din Parlamentul European, respectiv, proiectul de buget al Uniunii Europene. Este o provocare cu atât mai mare cu cât mi-am propus ca noul buget european să cuprindă soluții atât pentru revenirea la creșterea economică, cât și pentru gestionarea marilor provocări cu care se confruntă acum Europa, precum criza imigranților, situația din Vecinătatea estică și amploarea euroscepticismului”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
Astăzi, 1 iulie 2016, se împlinesc doi ani de la începutul cele de-a opt legislaturi a Parlamentului European (2014 – 2020).
_________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                      

Paul Stencoane: +40 769 611 020;

By |2016-07-01T10:25:00+00:00iulie 1st, 2016|Categories: bilant, Bugetul UE, criza refugiatilor, EU Budget, European Union, evenimente pe, fonduri europene, grupul ppe, Parlamentul European, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Bilanțul eurodeputatului Siegfried Mureșan, după doi ani de mandat: 16 rapoarte, 9 propuneri de rezoluție, 14 întrebări parlamentare și 31 de luări de cuvânt
Go to Top