Muncitorii disponibilizați de la o fabrică de oțel din România vor primi ajutor din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) pentru a găsi noi locuri de muncă, ca urmare a propunerilor aprobate joi de Comisia pentru bugete din Parlamentul European. Ajutorul urmează a fi aprobat în plenul Parlamentului și de Consiliul de miniștri.
“Acești bani vor contribui la crearea de locuri de muncă într-o zonă puternic afectată de efectele crizei economice” a spus raportorul Siegfried Mureșan (PPE, RO)”. ”Aprobarea raportului era o urgență, mai ales că unii dintre cei disponibilizați sunt fără un loc de muncă de mai bine de doi ani. Mă bucur foarte mult că astfel se vor rezolva unele dintre problemele cu care se confruntă lucrătorii din Câmpia Turzii”, a adăugat el.
Autoritățile române au cerut ajutor prin FEAG pentru o mie de lucrători disponibilizați de producătorul de oțel Mechel Câmpia Turzii și de furnizorul său. Cererea pentru produse finite și semi-finite de oțel produse de aceste companii a scăzut mai ales ca urmare a importurilor din China. Mechel, unul dintre cei mai mari angajatori din regiunea Clujului, a fost obligat să își reducă activitatea. Ajutorul de la FEAG a fost solicitat de cinci ori în favoarea muncitorilor disponibilizați în industria oțelului, în contextul în care acest domeniu este în continuu declin în UE.
Cele 3 571 150 de euro vor fi utilizate, printre altele, pentru plata reconversiei profesionale, finanțarea unor noi afaceri și consultanță pentru găsirea unui nou job.
Background

Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) a fost creat pentru a oferi ajutor suplimentar lucrătorilor disponibilizați ca urmare a unor schimbări majore structurale de configurare a afacerilor determinate de globalizare sau de criza financiară și pentru a îi asista în găsirea de noi locuri de muncă. Între 2014 și 2020, fondul are la dispoziție 150 milioane de euro anual. Muncitorii disponibilizați primesc măsuri de asistență cum ar fi sprijin pentru începerea unei afaceri, pentru găsirea unui loc de muncă, pentru consultanță de carieră și diferite forme de training. În cele mai multe cazuri, autoritățile naționale au luat deja anumite măsuri, iar costurile le vor fi rambursate de la UE, după aprobarea finală.

Sursa: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/news-room/content/20140908IPR59802/html/Ajutor-pentru-muncitorii-disponibilizați-din-România