Siegfried Mureșan

Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE) împlinește astăzi un an de la începerea noului mandat în Parlamentul European. Bilanțul activității sale după un nou an de mandat cuprinde un raport coordonat în calitate de raportor, 2 rapoarte în calitate de raportor pentru aviz, 2 propuneri de rezoluție și 26 luări de cuvânt în plen.

Încă din prima lună a noului mandat, deputatul european a coordonat raportul Parlamentului European prin care România a obținut 8,19 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru compensarea pagubelor produse de inundațiile care au afectat nord-estul României în vara anului 2018. Raportul a fost votat în următoarea sesiune a plenului Parlamentului European, în luna septembrie.

„Am solicitat alocarea acestor bani încă din prima ședință ordinară a Comisiei pentru bugete din noua legislatură fiindcă am vrut ca raportul meu să fie adoptat de urgență, iar banii să ajungă cât mai repede în țară. Acest lucru s-a și întâmplat, raportul fiind adoptat în următoarea sesiune a plenului Parlamentului European, în luna septembrie”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Deputatul european Siegfried Mureșan a fost ales în ianuarie 2020 raportor al Parlamentului European privind finanțarea Pactului Ecologic European în valoare de 1.000 de miliarde de euro. În calitate de raportor, Siegfried Mureșan coordonează poziționarea strategică a Parlamentului European privind Pactul Ecologic European.

„Succesul viitorului Pact Ecologic European va depinde de finanțarea lui. Raportul la care lucrez acum are o importanță deosebită fiindcă reprezintă poziționarea strategică a Parlamentului European privind Pactul Ecologic European și va da tonul pentru toate proiectele concrete în acest domeniu. Direcția în care vreau să mergem este ca planul de investiții al pactului să ducă la creștere economică în România și în celelalte țări europene, în paralel cu reducerea poluării și combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Siegfried Mureșan după numirea sa ca raportor.

Tot în primul an de mandat, Siegfried Mureșan a obținut votul plenului Parlamentului European pe propunerea de înființare a unui Fond de Solidaritate împotriva Coronavirus, în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru investiții în sistemul medical din Europa. În luna aprilie 2020, plenul Parlamentului European a votat o rezoluție despre măsurile Uniunii Europene privind combaterea pandemiei de COVID-19 și a efectelor sale, rezoluție care a cuprins și amendamentul deputatului european Siegfried Mureșan privind crearea acestui fond în viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027. Odată cu acest vot, fondul propus de Siegfried Mureșan a devenit poziția oficială a Parlamentului European în negocierile cu Comisia Europeană și Consiliul UE privind noul Buget Multianual al UE.

„Consider că trebuie să facem mai multe lucruri pe termen lung pentru a fi mai bine pregătiți în fața unei crize de tipul COVID-19. Vreau ca sistemul medical din Europa să fie mai bine pregătit pe viitor, să avem spitale mai bine dotate. De aceea, am propus crearea unui Fond European de Solidaritate împotriva Coronavirus de 50 de miliarde de euro în viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027 pentru investiții în sistemul medical din Europa”, a declarat Siegfried Mureșan după votul din plen.

De asemenea, Siegfried Mureșan a obținut în noul mandat o alocare de 25 de milioane de euro din Bugetul Uniunii Europene din 2020 pentru Programul „DiscoverEU” prin care tinerii europeni de 18 ani pot călători gratuit cu trenul în Europa.

În noua legislatură a Parlamentului European, Siegfried Mureșan a fost votat vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, responsabil de activitatea Grupului în domeniile buget, dezvoltare regională, agricultură și control bugetar. Tot în Parlamentul European, a fost ales președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova.

De asemenea, eurodeputatul român a fost votat vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE) la Congresul Statutar al partidului care a avut loc în noiembrie 2019 la Zagreb, în Croația.

Alte lucruri concrete obținute de Siegfried Mureșan în primul an al noului mandat:

– a obținut o alocare de 4 milioane de euro pentru Stratcom+ pentru combaterea propagandei ruse, în negocierile pentru Bugetul UE 2020;

– a negociat în numele Grupului PPE din Parlamentul European o rezoluție prin care Parlamentul a solicitat ca Planul de Redresare după criza COVID-19 să se bazeze pe un fond de redresare cuprinzător;

– a solicitat ca toate fondurile disponibile în Bugetul UE 2020 să fie mobilizate pentru a combate mai eficient pandemia de COVID-19, solicitare la care Comisia Europeană a răspuns pozitiv prin alocarea a 3 miliarde de euro din fondurile disponibile;

– a solicitat în luna martie, într-o scrisoare oficială transmisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, suspendarea taxelor vamale la importul din afara Uniunii Europene a echipamentelor medicale și de protecție necesare pentru combaterea pandemiei de COVID-19. La două săptămâni de la transmiterea scrisorii, Comisia Europeană a adoptat această măsură, anunțând suspendarea taxelor vamale și a TVA la importurile de dispozitive medicale și de echipamente de protecție din afara Uniunii Europenee;

– a obținut săptămâna trecută votul colegilor din Comisia pentru bugete pe raportul prin care a solicitat creșterea alocării pentru Fondul European al Tranziției Juste de la 10 miliarde de euro (cât a propus Comisia Europeană), la 25 de miliarde de euro, și eliminarea obligativității de a corela Fondul Tranziției Juste cu fondurile din Politica de Coeziune. Impactul acestei creșteri pentru România va fi unul major. Dacă, din propunerea Comisiei de 10 miliarde de euro, României i-ar reveni aproximativ 1,1 miliarde de euro, după creșterea propusă în raportul lui Siegfried Mureșan, României îi vor reveni aproape 3 miliarde de euro. Votul final al Parlamentului European privind Fondul Tranziției Juste se va da pe 6 iulie în Comisia pentru dezvoltare regională, vot care va ține cont de raportul lui Siegfried Mureșan adoptat în Comisia pentru bugete.

„Sunt mulțumit că în acest prim an din noul mandat în Parlamentul European am obținut lucruri bune, concrete pentru români și România. Voi lupta în continuare să obțin cât mai multe fonduri europene pentru țara noastră și să apăr interesele românilor la nivel european”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.