„Cred ca am facut multe la nivelul UE de-a lungul ultimilor 5 – 6 ani, astfel ca o eventuala criza economica viitoare sa nu mai poata lovi cetatenii romani si europeni”, a declarat eurodeputatul Siegfried Muresan (PPE) intr-un interviu pentru EurActiv.ro. Acesta a vorbit despre provocarile economice si sociale ale Europei, despre propuneri pentru Guvernul Romaniei de a finanta un program pentru tinerii antreprenori dar si despre initiative legate de activitatea Bancii Europene de Investitii.
EurActiv.ro: Pe agenda Parlamentului European in acest an sunt multe teme economice. Vom incepe cu o tema care se refera la tineri. V-ati referit recent la un articol New York Times despre „ageing Europe”, acest articol incepea facand trimitere la vorbele unei batrane care a cazut si nu se mai putea ridica. Este Europa imbatranita, o Europa care isi gaseste greu formule de a incuraja tinerii sa ramana, sa munceasca aici si sa prospere aici?
Siegfried Muresan: Nu este o Europa anchilozata, eu nu cred acest lucru, insa pentru a duce Europa inainte trebuie sa stim care sunt provocarile. De multe ori, in munca cotidiana, ne pierdem, ne gandim cum sa gestionam provocarile care vin, dar uneori pentru a duce Europa dar si tara sau comunitatea din care venim trebuie sa facem un pas in spate, sa ne uitam unde suntem. Acel articol, desi vorbea despre o Europa anchilozata, opinie pe care nu o impartasesc, cred ca era relevant pentru ca ne trimitea la provocarile demografice, la echilibrul social in Europa si asa mai departe.
Nu trebuie sa uitam ca am traversat cea mai grava criza economica de-a lungul ultimilor 5 – 6 ani. Noi nu am cauzat aceasta criza, ea a fost cauzata de Statele Unite dar criza ne-a lovit fiindca am fost vulnerabili, fiindca datoria publica in Europa era foarte mare (iar daca aceasta este prea mare intr-un stat atunci capacitatea unui guvern de a reactiona, de a ajuta oamenii este limitata); nivelul productivitatii nu era suficient de ridicat, economiile nu erau destul de competitive, sistemul bancar nu era in regula, Guvernanta economica nu era suficient de puternica – la nivelul zonei euro, mai ales.
Eu cred in continuare in moneda unica; iata ca doua state au aderat recent la zona euro; Europa crede in continuare in euro, care se dezvolta bine. Dar regulile pe care le aveam pentru guvernarea zonei euro erau insuficiente si trebuit sa le imbunatatim.
Acum, avem un tratat fiscal care limiteaza nivelul datoriei publice in Europa, am intarit sistemul bancar prin Uniunea bancara, am luat o serie de masuri pentru a implementa reforme structurale, a face economiile mai atractive pentru investitori, fiindca, in fond, locurile de munca sunt create de investitorii privati, iar acestia investesc intr-o economie competitiva, in care au incredere.
Cred ca am facut multe de-a lungul ultimilor 5-6 ani, astfel ca o eventuala criza economica viitoare sa nu mai poata lovi cetatenii romani si europeni, dar trebuie sa ne gandim si la temele mai mari. Spre exemplu, sistemul de pensii, daca nu facem reforma acum, la momentul la care realizam ca nu ne mai ajung banii este foarte tarziu, reformele de fac pe termen foarte lung.
EurActiv.ro: In privinta planului de investitii al Comisiei Europene, care a fost prezentat si in sesiunea plenara: cum va raspunde Comisia Europeana la aceste necesitati, despre care ati vorbit?
Siegfried Muresan: Eu cred in acest plan. Cred ca este o idee buna, Europa are nevoie de investitii. In momentul de fata exista un deficit de investitii de 700 – 800 miliarde de euro. Acest plan va acoperi aproximativ 300 – 315 miliarde, deci nu va rezolva complet problema, dar este o contributie semnificativa. Planul Comisiei face posibile mai multe investitii fara a creste nivelul datoriei publice. Este esential sa cream crestere, locuri de munca in Europa, fara a impovara in plus contribuabilul european, nu vreau sa cream crestere economica prin cheltuirea mai multor bani publici si cresterea datoriei publice pentru ca la final tot noi am plati aceasta factura.
Pachetul de investitii este un lucru bun pentru ca este o garantie guvernamentala la nivel european pentru investitii private in mai multe sectoare esentiale ale economiei. Va facilita investitiile in acele proiecte necesare, in zone poate mai putin dezvoltate, unde este nevoie de investitii in infrastructura de cercetare-dezvoltare sau inovare. Investitiile aduc o valoare adaugata ridicata, creaza locuri de munca si crestere economica, dar au grad ridicat de risc si de aceea nu sunt suficient de atractive pentru sectorul privat pentru a investi singur. Vor fi garantii de stat pentru a stimula investitiile private.
EurActiv.ro: In general activitatea europarlamentarilor este perceputa ca legata strict de ceea ce se intampla la nivel european. Cu toate acestea, ati adresat un mesaj la nivel national, primului-ministru Victor Ponta, in care ati cerut implementarea anumitor masuri legate de tineri.
Siegfried Muresan: Am adresat acel mesaj primului ministru tocmai pentru ca sunt un om politic european. Somajul in randul tinerilor este foarte mare si in Europa, dar si in tara. Daca iti incepi viata activa cu o perioada indelungata de somaj, cred ca vei avea un handicap pe durata intregii vieti active, vei incepe sa castigi bani mai tarziu, vei castiga mai putin.
Mi se pare esential pentru o buna planificare, pentru a putea intemeia o familie, a cumpara o casa, sa ai un loc stabil si bine platit, de pe urma aruia sa poti trai sa nu ai grija zilei de maine, sa poti si economisi.
De aceea, somajul in randul tinerilor mi se pare o problema fundamentala. Dar mesajul fundamental pentru primul ministrru era urmatorul: sunt tari in care somajul este foarte mic, Germania, Austria, Danemarca sau Olanda: sub 10%. Toate acestea au ceva in comun: sistemul de educatie, sprijinul pentru tinerii antreprenori. Exista bune practici, exista retete din alte tari pe care le putem prelua, adapta in tara noastra. Desigur, nu tot ce functioneaza in Austria va functiona in Romania, dar o parte din aceste idei pot functiona, in special in privinta invatamantului vocational, practic.
Nu trebuie sa fim toti doctori in drept, orice meserie cinstita, facuta cu buna credinta este extrem de valoroasa. Trebuie sa identificam mai devreme abilitatile tinerilor si sa-i indrumam spre acele meserii pe care le pot face bine, multe din ele mai practice. Vreau sa avem, spre exemplu, mecanici auto bine calificati, de aceea este invatamantul acesta dual functioneaza foarte bine si duce la somaj foarte mic in Austria sau Germania. Companiile se implica in educarea tinerilor. In Romania cadrul legal a fost creat, insa Guvernul trebuie sa-l implementeze.
Exista bune practici si exista si bani europeni: 8 mld euro 2014 – 2015 din care cateva sute de milioane la dispozitia Romaniei pentru a crea locuri de munca pentru tineri, iar Guvernul nu a absorbit niciun euro. Acestea sunt retetele, iar critica mea a fost una constructiva.
Am mai venit cu ideea de a finanta de la Guvern un program de stagii pentru tineri antreprenori. Adica, daca esti tanar si ai o idee de afacere, Guvernul sa-ti finanteze un stagiu pe langa un antreprenor care a reusit deja. Sa inveti cum a pus afacerea pe picioare si care sunt greselile pe care poti sa le eviti. Un asemenea program de stagii nu ar costa mult, ar ajuta poate tinerii din zone defavorizate sa mearga catre cele mai dezvoltate, sa invete poate niste lucruri, sau sa preia niste idei din zonele lor. Mobilitatea sa nu fie totusi o obligatie. Daca un tanar din Valsui spune ca poate sa invete ceva de la un antreprenor din Timisoara, sa poata merge acolo si finantarea chiriei nu costa foarte mult. Dar, totusi, daca crede ca a gasit o idee interesanta in Vaslui sa poata merge acolo, in zona.
Siegrfried Muresan:Un alt proiect la care lucram in Comisia Afaceri Economice si Monetare (ECON) este raportul anual al Bancii Europene de Investitii (BEI), unde eu sunt raportor. Este important pentru ca BEI este parte a solutiei de finantare a necesarului de investitii; a investit 70 mld euro in UE anul trecut si 3,6 mld euro doar in Romania in ultimii 5 ani. Aceasta banca ajuta economia tarii noastre sa devina mai competitiva. Prin raport si prin amendamentele facute de mine incercam sa canalizam si mai bine activitatea BEI spre activitati de cercetare-dezvoltare, investitii in infrastructura, in energie, incercam sa intarim infrastructura energetica in Europa, infrastructura IT, pentru a stimula comertul digital si a putea beneficia mai bine de pe urma pietei interne de 500 milioane consumatori.
Vrem sa stimulam investitiile in zone economice mai putin dezvoltate. Nu este nevoie de investitii in economiile puternice, ci spre proiecte considerate poate prea riscante de catre investitori, dar care pot genera locuri de munca. Una din prioritatile legat de acest raport este sporirea angajamentului BEI in statele din vecinatatea estica, in special Republica Moldova, Ucraina, Georgia, tari care au decis sa mearga pe o cale europeana. Acestea sa primeasca mai multi bani pentru a construi strazi, a moderniza infrastructura de transport si energetica, mai vorbim si despere gazoductul Iasi-Ungheni care sa speram ca va fi dat in folosinta in decursul acestei luni. Tocmai discutam acest raport in Comisia ECON, il vom adopta la sfarsitul lunii ianuarie, iar in Martie il vom adopta in plenul Parlamentului.
Sursa: euractiv.ro
Stay In Touch