În timpul vizitei de săptămâna trecută în Republica Moldova, am avut ocazia să-mi fac o imagine mai clară despre parcursul european al statului vecin și despre cum putem susține drumul spre vest al Republicii Moldova.
Mi-am dat seama că oamenilor din Republica Moldova trebuie să li se comunice mai mult despre avantajele apropierii de Uniunea Europeană. În întâlnirile oficiale pe care le-am avut, precum și în aparițiile mele din presa internă, am ținut să precizez că Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de fonduri europene pe cap de locuitor dintre toate statele din afara Uniunii Europene și este ajutată dinspre vest să-și consolideze instituțiile astfel încât acestea să-și poată îndeplini misiunea fără nicio influență politică. Sunt lucruri concrete despre sprijinul acordat de Uniunea Europeană Republicii Moldova pe care toată lumea ar trebui să le cunoască.
Am susținut importanța Acordului de asociere și de liber schimb semnat anul trecut de Republica Moldova cu Uniunea Europeană. Am explicat că, în acest acord, sunt obiective stabilite de comun acord care, dacă sunt implementate de Republica Moldova, vor aduce și mai multe beneficii concrete pentru oameni. Le fel cum și liberalizarea regimului de vize către Uniunea Europeană a însemnat un real beneficiu pentru sutele de mii de cetățeni ai Republicii Moldova care, în 2014, au călătorit fără vize în țările UE.
Am reamintit sprijinul acordat de Uniunea Europeană în momentul în care Federația Rusă a impus un embargo asupra mai multor produse din Republica Moldova. Atunci, UE a ridicat imediat cotele la importurile de fructe și a eliminat complet cotele la importurile de vin din Republica Moldova. Fără aceste măsuri europene, existența foarte multor întreprinzători și fermieri din Republica Moldova ar fi fost periclitată. Este important ca cetățenii din Republica Moldova să înțeleagă că UE vrea un stat independent, pe propiile picioare, în timp ce Federația Rusă vrea ca Republica Moldova să fie slabă, șantajabilă, controlabilă.
Am constatat că oamenii nu au o mare încredere în politicienii care se declară proeuropeni și acest lucru nu ajută cauza europeană. Înfăptuirea actului guvernamental este, evident, mult mai dificilă acum, când există un guvern minoritar susținut în parlament și de comuniști, față de fostul guvern majoritar, susținut doar de forțe proeuropene. Având în vedere această situație, am făcut un apel ferm la oamenii politici care se declară proeuropeni să nu facă nicio concesie comuniștilor prin care să se încetinească parcursul european al Republicii Moldova.
Am primit foarte multe întrebări de la jurnaliști din Republica Moldova despre ce ce ar trebui făcut ca instituțiile să funcționeze, cum ar trebui procedat cu oamenii politici care nu sunt dispuși să lase din mâini instituțiile statului. Le-am explicat foarte clar că politicienii au doar atâta putere cât le oferă oamenii și cel mai simplu lucru de făcut este să nu mai voteze acei politicieni care vorbesc despre reformarea justiției, dar nu au reformat-o până acum.
M-am bucurat să văd cât de receptivi sunt oamenii din Republica Moldova la progresele înregistrate de România în ultimii 10 ani, în special în modernizarea statului, întărirea instituțiilor statului și înfăptuirea unui act de justiție corect. S-au arătat dispuși să învețe din succesul nostru, să vadă în România un model în ceea ce privește reforma statului.
Am constatat că acțiunile pe care le-am întreprins până acum pentru Republica Moldova în calitate de eurodeputat sunt cunoscute la Chișinău și chiar au adus rezultate. După cum știți, la începutul lunii, transmiteam o scrisoare prim-ministrului Chiril Gaburici în care îl întrebam de ce microbuzele donate de România școlilor de limbă română din Transnistria nu au ajuns încă la beneficiari și m-am arătat dispus să ofer orice sprijin în soluționarea problemei. Ei bine, am fost informat la Chișinău că lucurile se mișcă și sunt încrezător că, în următoarele săptămâni, microbuzele vor ajunge la elevi.
De asemenea, ideea mea de a organiza un program de stagii la instituțiile europene pentru tinerii din Republica Moldova, precum și propunerea de a reduce tarifele de roaming pentru Moldova sunt două inițiative care s-au bucurat de real interes la Chișinău.
Stay In Touch