Competițiile pentru finanțarea de proiecte pentru cercetare și inovare nu au mai fost lansate din 2014 încoace. Motivul e simplu, Guvernul Ponta nu a aprobat nici până în acest moment Planul Național de Cercetare și Inovare (PN III), iar asta înseamnă că nu vor putea fi finanțate proiecte noi din bugetul național până în 2016. În acest mod, Guvernul continuă să încurajeze plecarea din țară a tinerilor cercetători.
Un exemplu despre cât de utile sunt aceste programe de cercetare și inovare: în competiția din 2012, prin programul Inovare, 40 de firme au fost finanțate până în 2014 cu peste 24 de milioane de euro pentru dezvoltarea de tehnologii și produse. În 2014, dintre firmele finanțate, trei au depus cereri de brevete naționale, alte două au comercializat deja produsele dezvoltate, iar o companie a obținut venituri și din exportul tehnologiilor. Deși astfel de programe generează activități economice cu impact mare pentru companii, ele nu se regăsesc printre prioritățile Guvernului României.
Evident, aceste programe de încurajare a întreprinzătorilor și a cercetării private nu au efect electoral direct, nu ieftinesc pâinea sau carnea de pe o zi pe alta, dar sunt infinit mai eficiente pentru că duc la o dezvoltare economică sustenabilă.
Nu ne mai putem axa pe o competitivitate de țară bazată doar pe muncă ieftină. Companiile au nevoie de un cadru în care pot lucra cu mediul științific și pot face investiții pentru a-și dezvolta afacerile în mod sustenabil.
Marile companii internaționale se întorc în ultimul timp din China în Europa pentru că aici găsesc susținere și infrastructură pentru cercetare și inovare pe baza cărora pot deveni competitive pe plan internațional. România ar trebui să devină o destinație de top pentru astfel de firme. Dar pentru a profita de această oportunitate, trebuie să facem și un minim efort administrativ de a aproba programele de cercetare și inovare.
Stay In Touch