Demisia ministrului Fondurilor Europene Aura Raducu la 5 luni de la investirea in functie este o noua dovada a situatiei grave in care se afla sistemul romanesc de gestiune si control al fondurilor europene.

Rata scazuta a absorbtiei pentru exercitiul financiar 2007-2013, care plaseaza Romania pe ultimul loc in randul tarilor Uniunii Europene, este cea mai buna dovada in acest sens.
Perioada pana la care beneficiarii mai puteau transmite facturi spre decontare pentru exercitiul financiar trecut a expirat, asa ca nu putem decat sa ne uitam in urma si sa incercam sa nu mai repetam greselile care au dus la acest dezastru pentru Romania.
In cifre, asta a insemnat pierderea a circa 8 miliarde de euro fonduri structurale si de coeziune din cele peste 19 miliarde de euro alocate Romaniei, bani care ar fi putut fi folositi pentru investitii in infrastructura, in constructia de autostrazi, in modernizarea feroviara, precum si pentru sprijinirea de IMM-uri si crearea de noi locuri de munca.
Pentru toate aceasta, noul ministru al Fondurilor Europene trebuie sa-si seteze niste prioritati clare de inceput de mandat.
In primul rand, trebuie sa demareze cat mai repede programele europene pentru actualul exercitiu financiar, 2014-2020, in conditiile in care, pana in prezent, au fost demarate doar aproximativ 40% din programe, desi au trecut deja doi ani si jumatate din cei 7 ani de programare financiara; totodata trebuie sa duca la indeplinire toate procedurile privind acreditarea autoritatilor de management/autoritatilor de certificare/organismelor intermediare, pentru ca proiectele sa poata fi semnate, sa inceapa implementarea lor si sa aiba loc platile efective.
Mai departe, trebuie sa se asigure ca nu se vor repeta problemele aparute in gestionarea programelor europene aferente exercitiului financiar trecut, care au dus la numeroase suspendari sau intreruperi de plati din partea Comisiei Europene si ca regulile privind achizitiile publice, asumate in contextul conditionalitatilor ex-ante, vor fi pe deplin implementate pana la finalul anului.
Altfel, Romania risca sa aiba suspendate fondurile europene chiar la inceputul implementarii programelor.
Nu in ultimul rand, noul ministru trebuie sa prioritizeze implementarea tuturor conditionalitatilor specifice asumate la inceputul programarii, printre care legislatia privind evaluarea impactului de mediu si stabilirea unor indicatori care sa masoare impactul real al programelor europene; cred ca un proiect realizat cu fonduri europene este cu atat mai relevant cu cat genereaza mai multe locuri de munca stabile si, de aceea, ar trebui sa aiba mai multe sanse de finantare.
Acestia sunt doar cativa pasi concreti prin care Guvernul Romaniei poate sa arate ca a invatat ceva din greselile care s-au facut pana acum.

Sursa: Ziare.com