Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene (UE) au adoptat azi-noapte, după 17 ore de negocieri în cadrul procedurii finale de conciliere, Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2017 în valoare de 158 de miliarde de euro.
Prezent la negocieri, deputatul european Siegfried Mureșan, raportor al Grupului PPE pentru Bugetul UE 2017, spune că, în urma negocierilor, Grupul PPE a reușit să-și impună în forma finală de buget prioritățile privind creșterea economică, crearea de locuri de muncă și sprijin pentru IMM-uri, cercetare, inovare și infrastructură.
„Încă de la începutul procedurii bugetare am spus că, pentru mine și pentru Grupul PPE, creșterea economică, locurile de muncă, sprijinul pentru IMM-uri și pentru investițiile în cercetare, inovare și infrastructură sunt esențiale. Am reușit să obținem mai mulți bani pentru crearea de locuri de muncă pentru tinerii europeni într-o perioadă în care, în multe state membre, șomajul în rândul tinerilor depășește 30%. Îmi doresc ca România să profite de această ocazie și să atragă banii care îi sunt alocați din Programul «Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor» care, așa cum am reușit în urma acestor negocieri, va continua anul viitor cu un buget de 500 de milioane de euro. În prezent, suntem printre puținele state care nu au folosit banii ce ne-au fost alocați pentru a sprijini tinerii în găsirea unui loc de muncă”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European.
„Programe europene cu o rată de implementare foarte bună, precum COSME, Erasmus+, Orizont 2020, Mecanismul de Conectare a Europei, care sprijină IMM-urile, studenții, investițiile în cercetare, inovare și infrastructură vor primi, în total, cu 200 de milioane de euro mai mult în 2017, față de propunerea inițială de buget, datorită eforturilor noastre, a Parlamentului European. Astfel, ne asigurăm că prioritățile de creștere economică sunt finanțate adecvat și că, indiferent de crizele cu care Europa se confruntă, noi vom continua să investim în economia noastră”, a mai declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
Background despre procedura bugetară anuală
Procedura bugetară anuală începe cu transmiterea de către Comisia Europeană Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene a unui proiect de buget până cel târziu la începutul lunii septembrie a anului anterior. Consiliul UE se pronunță în primă fază asupra lui, iar, apoi, Parlamentul poate amenda această poziție a Consiliului. Ca urmare, se ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, şi Parlamentul, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor în termen de 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere. Negocierile desfășurate azi-noapte au reprezentat ultima etapă a acestei proceduri de conciliere, fiind realizate cu o zi înainte de expirarea termenului de 21 de zile. Etapa următoare constă în aprobarea formală a acestui acord în plenul Parlamentului European, care în acest an, va avea loc în sesiunea plenară din 30 noiembrie – 1 decembrie 2016.
Stay In Touch