Europa Liberă: Pentru început vreau să vă solicit un bilanţ al anului care se încheie. Cum a fost el pentru relaţia moldo-comunitară? UE obosită de Republica Moldova sau UE mai aproape de Republica Moldova?
Siegfried Mureșan: „Adevărul este că a fost un an greu pentru relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Am început cu o situaţie de instabilitate politică, neştiind cine va guverna ţara, neavând o majoritate transparentă care să formeze o coaliţie de guvernare rezultată direct şi legitim din ultimele alegeri parlamentare. Am văzut venirea la putere a unui guvern pe baza unei majorităţi nenaturale, care nu a rezultat conform voinţei oamenilor din ultimele alegeri, cu care de la nivel european, evident, am vrut să cooperăm şi să implementăm ceea ce Uniunea Europeană şi Republica Moldova agreaseră, şi anume Acordul de Asociere. Şi adevărul este că s-au înregistrat progrese în acest an, însă mereu progresele au fost făcute de către autorităţile de la Chişinău, ca urmare a insistenţelor Uniunii Europene, ca urmare a condiţionalităţilor impuse de către guvernul de la Bucureşti. Vă aduceţi aminte că în ianuarie guvernul de la Bucureşti a condiţionat acordarea împrumutului de către România de îndeplinirea unor paşi de reformă de către autorităţile de la Chişinău. Această condiţionare a fost, unu, corectă şi doi, necesară. Şi sunt sigur că fără această condiţionare legi care au fost adoptate, în special, pe parcursul verii în Parlamentul de la Chişinău nu ar fi putut fi adoptate. Deci, s-au înregistrat progrese, însă limitate, iar mereu Uniunea Europeană a trebuit să insiste pe lângă guvernul de la Chişinău. Ori, aceasta nu e normal. Dacă eşti om politic onest şi înţelegi că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană este în interesul cetăţenilor propriei tale ţări, atunci nu trebuie să vină cineva mereu să te împingă de la spate. De aceea, suntem foarte prudenţi în relaţia cu politicienii de la Chişinău şi observăm că, dacă nu-i împingem de la spate, nu implementează ceea ce Republica Moldova are nevoie şi ceea ce este bun pentru oameni. Deci, la sfârşitul anului cred că am progresat faţă de începutul anului, dar rămân semne de întrebare majore, în primul rând, voinţa reală a clasei politice şi a majorităţii de la guvernare de a reforma ţara. Şi doi, preşedintele ales.”
Europa Liberă: A propos, despre preşedintele ales Igor Dodon, care aşteaptă să depună jurământul pe 23 decembrie şi să-şi înceapă mandatul de preşedinte, el zicea că va încerca să revizuiască cooperarea moldo-comunitară. Mai întâi, a promis să denunţe Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. După campania electorală şi după alegeri el s-a mai distanţat de acest obiectiv al partidului său. Dar unii spun că miza principală a preşedintelui Dodon în perioada mandatului va fi, totuşi, să îndepărteze Moldova de Uniunea Europeană. Ce se întâmplă în cazul acesta?
Siegfried Mureșan: „Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană categoric aduce beneficii pentru cetăţenii Republicii Moldova. Și sunt fonduri. Cu cât eşti mai aproape, cu cât îndeplineşti mai mult condiţionalităţile Uniunii Europene, cu atât investitorii, companii mari din Germania, Austria, Franţa vor avea mai multă încredere în Republica Moldova, vor merge, vor investi, vor crea locuri de muncă. Părerea mea este că preşedintele Dodon, unu, nu va putea face tot ce a vorbit în campanie. Doi, cred că va încerca strategic să îndepărteze Republica Moldova de Uniunea Europeană, dar va vrea să nu piardă beneficiile apropierii de Uniunea Europeană. Şi aici mesajul meu este foarte clar: acest preşedinte nu va primi avantajele apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, dacă ataşamentul lui faţă de Europa nu va fi real, dacă nu va îndeplini toate condiţiile. Deci, dacă crede că ne va putea păcăli, să primească fonduri de la Uniunea Europeană, să vină investitori europeni să creeze locuri de muncă, dar, totodată, el să se deplaseze regulat de la Chişinău la Moscova şi să-şi ia lista de ce are de făcut în luna următoare de la Moscova, nu va funcţiona. Dacă preşedintele crede că va veni la Bruxelles, va da din cap în întâlnirile cu politicienii europeni şi va merge la Moscova, va da din cap şi acolo va spune, la Bruxelles: „Ştiți, înţeleg că Europa e importantă, dar trebuie să gestionez puţin situaţia şi cu Federaţia Rusă”. Și va merge la Moscova şi va spune: „Prioritatea mea este agenda Federaţiei Ruse, trebuie să gestionez, trebuie să par şi un pic la Bruxelles” nu va funcţiona. Europa este condusă de lideri care au experienţă în a lucra cu politicieni care nu-şi îndeplinesc angajamentele. Şi mesajul meu este foarte clar, dacă pierzi încrederea la început de mandat, nu o câştigi niciodată înapoi. Şi va avea de suferit, evident, relaţia dintre Moldova şi Uniunea Europeană, preşedintele Dodon nu va mai reuşi să facă nimic în relaţia cu Uniunea Europeană. De aceea, mesajul meu pentru preşedinte este: nu fiţi duplicitar, nu mergeţi la Bruxelles şi promiteţi că veţi face, mergând în acelaşi timp la Moscova şi promiteți oamenilor de acolo că le veţi îndeplini şi aşteptările lor, această agendă duplicitară nu va funcţiona. Domnia sa va trebui să se hotărască dacă va vrea să se apropie cu adevărat Republica Moldova de Uniunea Europeană sau nu. Nu ştiu ce are de gând, rămâne să vedem în ce măsură preşedintele Dodon este diferit de candidatul Dodon.”
Europa Liberă: Cât de judicioasă este declaraţia domnului Dodon referitoare la renegocierea Acordului de Liber Schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană cu participarea Federaţiei Ruse? El vorbea despre o platformă pe care să discute aceşti trei actori.
Siegfried Mureșan: „Acordurile Uniunii Europene cu orice stat sunt discutate şi negociate pe picior de egalitate între Uniunea Europeană şi statul respectiv, în acest caz Republica Moldova. Nu este niciun loc la masă pentru Federaţia Rusă în discuţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană ca parteneri, cum, de altfel, nu este niciun loc nici măcar în aceeaşi încăpere pentru Federaţia Rusă, când discutăm cu Moldova despre viitorul european al Republicii Moldova. Relaţii dintre acestea în trei este ca într-o căsătorie. Eu sunt pentru o relaţie onestă între două persoane şi nu între trei persoane. Dacă domnul Dodon visează la relaţii între trei părţi, îi spun că nu este legal, nu va funcţiona. Relaţia dintre Europa şi Republica Moldova este hotărâtă de doi actori, de Uniunea Europeană şi de Republica Moldova, bazată pe voinţa cetăţenilor Republicii Moldova şi pe regulile europene existente, pe care Dodon, chiar şi cu toate vizitele lui la Moscova, nu va reuşi să le rescrie.”
Europa Liberă: În rezoluţia Partidului Socialiştilor s-a vorbit recent precum că va depune toate eforturile pentru a obţine alegeri parlamentare anticipate în 2017. A promis să nu formeze coaliţii cu partidele actualei majorităţi. Cât de mult l-ar avantaja acest lucru? Şi dacă i s-ar permite, conform Constituţiei, să facă acest lucru pentru că sunt cunoscute atribuţiile stipulate în Constituţie? Iar pe de altă parte, totuşi, în societatea moldavă cuvinte de ocară au ajuns să fie deputaţii şi Parlamentul.
Siegfried Mureșan: „Pe mine mă interesează ca preşedintele ales al Republicii Moldova să respecte angajamentele pe care Republica Moldova le are în relaţia cu Uniunea Europeană, pentru ca această relaţie să nu fie deteriorată şi cetăţenii să nu sufere. Aceasta este prioritatea mea ca membru al Parlamentului European. Despre alegerile parlamentare anticipate. Situaţia din Parlament nu este bună, neexistând o majoritate rezultată pe baza voinţei oamenilor, ca urmare a unor alegeri. Oamenii nu au votat pentru această coaliţie care guvernează în momentul de faţă Republica Moldova. Însă, dacă PSRM şi Igor Dodon vor alegeri anticipate, este ceva necurat la mijloc, trebuie să fim extrem de alerţi. Mai multă instabilitate politică este ultimul lucru de care Republica Moldova are nevoie acum. În procesul electoral eu cred că e nevoie de trei lucruri: 1) îmbunătăţirea condiţiilor de vot pentru cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în afara graniţelor ţării; 2) transparentizarea legislaţiei cu privire la finanţarea partidelor politice; 3) acces egal, corect, reflectare echilibrată a tuturor candidaţilor, a tuturor partidelor politice în campania electorală. Acestea sunt cele trei lucruri de care m-aş ocupa, dacă aş fi om politic în Republica Moldova, ca cetăţenii să nu mai stea în frig în stradă în faţa secţiilor de votare fără buletine de vot, acces egal la media tuturor candidaţilor în campania electorală, mai puţină campanie negativă. Am văzut aceasta cu toţi observatorii internaţionali. Şi trei, legat de transparentizarea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale. Păi, dacă e posibil să donezi ca persoană fizică până la 200 de salarii medii pe economie unui partid politic, mai ales, fără a declara provenienţa banilor, e clar că aceasta este o sursă de corupţie, de finanţare netransparentă. Deci, dacă aş fi om politic în Republica Moldova, nu m-aş gândi la alegeri anticipate, ci m-aş gândi la cum pot îmbunătăţi procesul electoral înaintea următoarelor alegerilor, care oricum trebuie să aibă loc la termen în anul 2018.”
Europa Liberă: Foaia de parcurs, pe care şi-a asumat-o Republica Moldova, semnând Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, aşa cum spun guvernanţii, a fost îndeplinită peste 90%. Care e avantajul de pe urma acestei îndepliniri pentru simplul cetăţean? Pentru că, atunci când vorbeşti cu oamenii simpli, foarte rar întâlneşti lume care să-şi dea seama ce înseamnă acest angajament onorat.
Siegfried Mureșan: „Dacă Republica Moldova implementează tot ce ne-am înţeles în acel Acord de Asociere, instituţiile statului în Republica Moldova vor fi cu totul altele, iar cetăţeanul va simţi aceasta în interacţiunea sa cu statul mereu. Justiţia va funcţiona, va fi dreaptă şi va judeca cu aceeaşi măsură pe toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent cine ei sunt. Procuratura va funcţiona, procurorii vor fi independenţi, niciun procuror-şef nu va mai putea spune procurorilor de caz cum să instrumenteze un caz. Această independenţă a procurorilor e extrem de importantă pentru funcţionarea justiţiei, o avem şi noi în România. Dacă Acordul de Asociere este implementat, vor exista instituţii anticorupţie în Republica Moldova care să funcţioneze aşa ca în România. Vedem DNA din România înhaţă oameni politici de toate culorile, indiferent dacă e la putere, dacă e în opoziţie, indiferent dacă de centru-stânga, de centru-dreapta, mai noi în politică sau mai vechi. Dacă acest Acord de Asociere este implementat, atunci, unu, statul va fi schimbat din temelii. Şi toate acele lucruri care te supără ca cetăţean şi le simt şi eu încă ca cetăţean al României în interacţiunea cu statul, că e greu, că statul nu te ajută, că te împiedică, acele lucruri se vor schimba. Să fim corecți, schimbarea nu va veni peste noapte, nu va veni de azi pe mâine, durează ani de zile. În România lupta împotriva corupţiei a început de zece ani de zile, de abia acum se poate spune că funcţionează. Chiar şi noi în România încă mai avem în relaţia cu statul, buna guvernare lucruri de îndeplinit. Şi, fiindcă aţi vorbit mai devreme de încrederea mică a oamenilor în politicieni, în Parlament, oamenii trebuie să ştie un lucru, politicienii corupţi nu vor vrea niciodată combaterea corupţiei şi terminarea oligarhiei. Şi politicienii corupţi nu vor vrea niciodată un stat care să funcţioneze pentru oameni. Nu e în gena lor. Iar de fiecare dată, când un om politic despre care ştii că nu e nici corect, nici competent, nici harnic se spune că va vrea să fie corect, competent şi harnic, ca cetăţean nu trebuie decât să faci un singur lucru, să-i întorci spatele. De aceea, rog oamenii să se informeze cât mai mult în relaţia cu toţi politicienii în perioada următoare, să nu-i urmărească doar în campanie, să-i urmărească zilnic, să-i întrebe: „Ce faceţi pentru noi?” şi să le întoarcă spatele acelor politicieni care, la rândul lor, întorc spatele oamenilor.”
Europa Liberă: În calitate de parlamentar european, aţi insistat să fie mărită asistenţa financiară din partea UE pentru Republica Moldova. Pentru 2017 volumul acestei asistenţe se măreşte?
Siegfried Mureșan: „Pentru 2017 volumul acestei asistenţe se măreşte, ca urmare a amendamentelor mele făcute la bugetul Uniunii Europene pe anul 2017. Liniile principale de finanţare pentru cele trei state din vecinătatea estică, care au semnate Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană, şi anume Moldova, Georgia şi Ucraina, creşte de la 529 la 544 milioane euro. În plus, a mai crescut o linie de finanţare pentru combaterea sărăciei, prevenirea conflictelor. Şi am pus deoparte 45 de milioane de euro pentru asistenţă macrofinanciară, în special, dacă Republica Moldova va avea nevoie. Deci, sunt mai mulţi bani. Dacă Republica Moldova îndeplineşte condiţiile, aceşti bani vor veni. Şi vestea bună este că pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2018, eu am fost desemnat raportor principal din partea Parlamentului European şi negociator-şef pentru toate negocierile cu Consiliul şi Comisia Europeană pe tot bugetul. Şi o spun acum, vecinătatea estică a Uniunii Europene va fi între priorităţile mele ca negociator-şef pentru bugetul Uniunii Europene în anul 2018. Voi lupta ca şi în 2018 să creştem alocările pentru Republica Moldova chiar mai mult decât am reușit să le creştem pentru 2017. Deci, cred că pentru 2017 anul acesta le creştem, sunt mai mulţi bani, aştept de la oamenii politici să atragă acei bani şi să-i pună acolo unde oamenii au nevoie, să vedem odată rezultatele de pe urma lor, căci Uniunea Europeană a investit 782 de milioane de euro în Republica Moldova în ultimii ani şi mie mi se pare că rezultatele sunt suficiente, sunt convingătoare. Republica Moldova nu arată ca un stat în care Uniunea Europeană să fi investit gratuit până acum 782 de milioane de euro. Pare că s-a investit mai puţini bani, dar aceşti bani au ajuns în Republica Moldova. Deci, trebuie ca rezultatele să fie mai clare, vizibile, oamenii să le ştie, politicienii să le comunice oamenilor: „Iată aceasta este strada modernizată cu fonduri europene. Canalizarea în comuna dumneavoastră s-a făcut cu fonduri europene. Iluminatul public”. Deci, şi politicienii trebuie să comunice beneficiile concrete ale apropierii de Uniunea Europeană, nu doar să se declare pro-europeni.”
Sursa: EuropaLiberă.org
Stay In Touch