COMISIA PENTRU BUGETE A PARLAMENTULUI EUROPEAN A APROBAT ASTĂZI, 11 SEPTEMBRIE 2014, RAPORTUL EUROPARLAMENTARULUI SIEGFRIED MUREȘAN PRIN CARE VOR FI ALOCATE 3,57 DE MILIOANE DE EURO PENTRU SPRIJINIREA LUCRĂTORILOR DISPONIBILIZAȚI DE LA COMBINATUL MECHEL DIN CÂMPIA TURZII.
Finanțarea, care provine din Fondul European de Ajustare la Globalizare, va contribui la implementarea unor măsuri de conversie profesională, mentorat la locul de muncă sau stagii pentru 1000 dintre persoanele care au rămas fără locuri de muncă după ce grupul rus Mechel a decis să își înceteze activitatea în România, în anul 2012.
“Mă bucur că am putut contribui la îmbunătățirea situației oamenilor care au rămas fără un loc de muncă la Câmpia Turzii. Au trecut doi ani de când combinatul de sârmă a făcut disponibilizările, de aceea am făcut tot ce se putea pentru ca raportul să fie adoptat cât mai repede. Am vrut să transmit un mesaj clar că nu am uitat de ce am fost trimis de către cetățenii români în Parlamentul European”, a declarat Siegfried Mureșan după votul din Comisia pentru Bugete a Parlamentului European.

După ce plenul Parlamentului va aproba acest raport în sesiunea plenară din 15-18 septembrie și după votul în Consiliul UE, fondurile vor ajunge în România. Cea mai mare parte a acestora va fi folosită pentru înființarea unei cooperative sociale care va angaja în primă fază 250 dintre foștii angajați de la combinatul de sârmă.
“Votul de astăzi este cu atât mai important cu cât va contribui la sprijinirea unei inițiative inedite, care nu a mai fost implementată cu fonduri de la Uniunea Europeană. Această cooperativă socială, care va fi deținută chiar de către angajați, va fi o mare șansă pentru cei din regiune şi le va permite să aibă un trai decent. Proiectul de la Câmpia Turzii era într-un impas, deoarece autoritățile de la București nu au dorit să implementeze această cooperativă socială înainte ca finanțarea europeană să fie aprobată. Însă în urma discuțiilor pe care le-am avut chiar cu cei implicați în proiect sunt încrezător că proiectul va fi dus la bun sfârșit”, a mai declarat Siegfried Muresan.