Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL):

„Guvernul PSD – ALDE îi păgubește din nou pe români, de data aceasta prin netranspunerea în legislația națională a Directivei 2015/849 privind combaterea spălării banilor. Paguba produsă de Guvern este, de data aceasta, dublă: mai întâi pentru că, prin netranspunerea directivei, finanțele României și ale românilor sunt mai vulnerabile în fața evazioniștilor și a infractorilor care spală bani. Apoi fiindcă, netranspunând directiva la timp, Comisia a propus penalități României, sume care vor fi plătite tot din bugetul statului, adică din banii plătitorilor de taxe.

Comisia Europeană a trimis joi România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că Guvernul PSD – ALDE nu a inclus în legislația națională cea de-a patra Directivă a UE privind Combaterea Spălării Banilor, deși a trecut mai mult de un an de la termenul-limită de transpunere, adică 26 iunie 2017. Până la decizia de a sesiza Curtea de Justiție a UE, Comisia a trimis nu mai puțin de trei avertismente Guvernului PSD – ALDE prin care cerea adoptarea directivei în legislația națională, însă fără niciun rezultat.

Ca membru al Comisiei pentru crime financiare şi evaziune fiscală în Parlamentul European, sunt extrem de dezamăgit de eşecul Guvernului de a prioritiza transpunerea acestei directive importante. Implementarea ei ar fi avut ca rezultat măsuri pozitive, precum obligativitatea firmelor cu acțiuni la purtător de a-şi scoate la vedere acționarii, îmbunătățirea evaluării riscurilor pentru bănci, jurişti şi contabili sau facilitarea cooperării între unitățile de informații financiare din toate statele membre UE.

Pentru că nu avem această directivă transpusă, finanțele României și ale românilor sunt mai vulnerabile în fața evazioniștilor și a infractorilor care spală bani. Vedem cum evazioniștii caută mereu tehnici cât mai complexe de a fura, de aceea legislația trebuie să fie adusă la zi cât mai repede pentru a fi bine pregătiți și a-i proteja pe oameni.

În schimb, Guvernul ne păgubește din nou prin netranspunerea directivei, așa cum ne păgubește în fiecare zi prin măsurile sale care au dus la creșterea inflației, a creditelor bancare în lei și a deficitului bugetar.

În plus, Comisia Europeană a propus Curții de Justiției a UE ca România să plătească o sumă forfetară și penalități zilnice până când va fi transpusă directiva. Este o măsură punitivă prin care Comisia vrea să convingă Guvernul să adopte mai rapid această directivă. Din păcate, penalitățile nu vor fi plătite din buzunarul ministrului Finanțelor sau al prim-ministrului României, ci din bugetul statului, adică din banii noștri, ai plătitorilor de taxe. Așadar, pentru că Guvernul nu a fost capabil sau nu a vrut să transpună această directivă, românii sunt păgubiți de două ori.
De aceea, solicit Guvernului PSD – ALDE transpunerea Directivei 2015/849 în regim de urgență având în vederea importanța acestui act legislativ. Economiile românilor nu mai trebuie puse în pericol din pricina acestui guvern incompetent.”
_____________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Cătălina BOCAI: +40 785 216 659
Mihai GORGAN: +40 748 956 299
Sursa foto: EppGroup.eu