Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL):

„Guvernul PSD – ALDE a transformat economia României în una dintre cele mai instabile din regiune și cu cea mai mare rată a inflației din UE. Conform datelor Institutului Național de Statistică publicate astăzi, rata anuală a inflației în iunie 2018 a fost de 5,4%, în condițiile în care acum 18 luni era de 0%. În plus, într-un singur an, mai 2017 – mai 2018, asistăm la o creștere bruscă de la 0,6%, la 5.4%. Această evoluție a inflației în doar 12 luni aduce România la nivelul economiilor instabile precum Nigeria, exemplu cunoscut pentru inflația bruscă din ultimii ani.

Principala consecință a acestei inflații record este că scade nivelul de trai al românilor. Oamenii își permit mai puține cu aceiași bani față de anul trecut, iar cel mai mult au de suferit românii cu venituri mici în condițiile în care produsele de bază au printre cele mai mari creșteri de prețuri.
În plus, o inflație mare și cu creștere bruscă duce la scăderea investițiilor de lungă durată. Mediul  de afaceri va investi mai puțin în proiecte pe termen lung din cauza incertitudinii veniturilor. Consecința este că investițiile mai puține înseamnă mai puține noi locuri de muncă pentru oameni. 

O altă veste proastă este că inflația va continua să crească. Din moment ce valoarea banilor scade, oamenii vor fi tentați să-și consume veniturile imediat pentru a nu se devaloriza, ceea ce va genera, evident, și mai multă inflație. Astfel, nivelul de trai al oamenilor va scădea și mai mult în contextul unei inflații continue și în condițiile în care Guvernul deja nu mai are bani pentru creșteri artificiale de salarii.

Pentru a stopa această creștere a prețurilor care amintește de anii ’90, va fi nevoie de noi măsuri macroeconomice, precum reducerea banilor din circulație, spre exemplu, prin creșterea dobânzii de referință, ceea ce va duce și la creșterea creditelor, iar oamenilor le va fi mai greu să cumpere case și alte bunuri de folosință îndelungată. În plus, vom asista la un alt efect negativ asupra economiei: în astfel de situații, oamenii sunt tentați să economisească, ceea ce înseamnă mai puțină cerere, deci producție mai mică și mai puține locuri de muncă generate de mediul privat.

De aceea, această joacă de-a consumul și inflația nu este benefică pe termen lung. Politica macroeconomică a unei țări trebuie lăsată pe mâinile unui Guvern și a unor miniștri care se pricep. Răul a fost deja făcut de guvernele PSD – ALDE care au luat o economie stabilă și au dus-o la nivelul Nigeriei și a altor țări cu dezechilibre macroeconomice.

Guvernul ar trebui să investească în educație, infrastructură și sistemul de sănătate. Prin creșterea deficitului bugetar din cauza majorării artificiale a salariilor și a reducerii veniturilor fiscale, Guvernul a generat o inflație ridicată și un sistem monetar instabil.

Fiecare zi în care acest Guvern este la conducere înseamnă o zi în plus în care Guvernul stă cu mâinile în buzunarele noastre, în care oameni sărăcesc și au mai puține perspective.

Este nevoie de un nou guvern care să stopeze măsurile falimentare, să repare ce au stricat ultimele trei guverne și să readucă economia la o creștere economică sustenabilă, bazată pe investiții și nu pe consum.” 
____________________________________

Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Cătălina BOCAI: +40 785 216 659
Mihai GORGAN: +40 748 956 299