Deputatul european Siegfried Mureșan a transmis, astăzi, o scrisoare deschisă prefectului județului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, și inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, Maria Ștefănie, în care solicită prezentarea planului de măsuri pe care autoritățile le au în vedere pentru a asigura cele mai bune condiții pentru toți elevii din localitățile ale căror unități de învățământ urmează să fie închise, astfel încât asemenea decizii să nu reprezinte o povară în plus asupra copiilor și părinților.
Redăm mai jos textul integral al scrisorii transmise de eurodeputatul Siegfried Mureșan:

„Bruxelles, 23 februarie 2018
Domnului Fabius-Tiberiu Kiszely, prefectul județului Hunedoara,
Doamnei Maria Ștefănie, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara
SCRISOARE DESCHISĂ
Stimate domnule Fabius-Tiberiu Kiszely,
Stimată doamnă Maria Ștefănie,
Vă adresez această scrisoare ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la desființarea unor unități de învățământ din județul Hunedoara în contextul unor măsuri de reducere a costurilor la nivel național. Astfel, potrivit informațiilor publice, sunt prevăzute a fi închise și comasate 18 unități de învățământ din mediul rural din județul Hunedoara, în baza propunerilor Inspectoratului Școlar al Județului Hunedoara și ale unor consilii locale, urmând ca elevii să se deplaseze pe distanțe cuprinse între 3 și 10 kilometri până la cele mai apropiate unități școlare.
Eficiența unităților de învățământ este importantă, mai ales a celor cu un număr redus de elevi, însă o decizie în privința reorganizării trebuie să aibă în centru soarta elevilor și măsuri concrete prin care să le fie asigurat accesul la o educație de calitate, în conformitate cu Articolul 32 din Constituția României și cu obiectivele asumate de către țara noastră în contextul Strategiei Europa 2020.
Vă atenționez că România înregistrează o creștere a ratei de părăsire timpurie a școlii, de la 17,9% în 2006 la 18,5% în 2016, în condițiile în care tendința la nivel european este de scădere a acestei rate, și ne îndepărtăm de ținta de 11,3% pe care ne-am asumat să o îndeplinim până în 2020. În plus, părăsirea timpurie a școlii reprezintă o provocare mai ales în mediul rural.
În acest context, vă solicit să prezentați public, în vederea unei corecte informări a cetățenilor în conformitate cu principiile transparenței deciziilor instituționale, situația concretă a unităților de învățământ care ar urma să fie desființate în județul Hunedoara. În același timp, vă solicit să prezentați, în virtutea acelorași principii, măsurile concrete pe care le aveți în vedere pentru a asigura transportul, masa de prânz, dacă se impune, și toate celelalte bune condiții, indiferent de anotimp, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pentru toți copiii din localitățile ale căror unități de învățământ urmează să fie închise, astfel încât asemenea decizii să nu reprezinte o povară în plus asupra copiilor și părinților.
Cu stimă,
Siegfried Mureșan

Membru al Parlamentului European”

_________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul STENCOANE: +40 769 611 020
Andrei JUJAN: +40 766 369 485