Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 2,74% în ultimele 12 luni, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Cifrele acestea contribuie la o rată anuală a inflației în creștere cu 1,8%, în condițiile în care, în anul 2016, am înregistrat o inflație negativă, -1,5.%.
Pe zi ce trece se mărește factura pe care românii trebuie să o plătească din propriile buzunare pentru guvernarea dezastroasă a PSD – ALDE. Până acum, avem:
  • scumpirea alimentelor cu aproape 3%,
  • inflație-record pentru ultimii 4 ani, de 1,8%,
  • scumpirea creditelor imobiliare și a celorlalte credite cu dobândă variabilă,
  • creșterea prețului la benzină și motorină prin adăugarea unei supraaccize de 32 de bani, care produce un efect în lanț de scumpire a tuturor bunurilor,
  • reducerea investițiilor de la buget cu 30%, care înseamnă mai puține locuri de muncă pentru români,
  • deficit comercial în creștere cu 1,73 de miliarde de euro, lucru care a determinat, printre alte cauze, scumpirea alimentelor,
  • creșterea datoriei publice a României din cauza dublării deficitului bugetar, datorii pe care românii vor trebui să le plătească în anii următori.
Această factură va crește și mai mult când se vor vedea efectele introducerii accizei la benzină care a fost adoptată definitiv ieri de Senatul României și care va duce la creșterea prețurilor la carburanți. Cu benzină și motorină mai scumpe, va crește și mai mult prețul alimentelor, inflația va continua să crească, ceea ce va determina și creșterea ROBOR-ului, deci și a creditelor imobiliare și a celorlalte credite cu dobândă variabilă.
Aceste cifre vorbesc dincolo de orice îndoială despre eșecul guvernării PSD – ALDE și despre cum îngreunează aceasta viața de zi cu zi a românilor. Din prima zi de mandat, prim-ministrul Mihai Tudose a fost preocupat de cum să-și împartă controlul Guvernului cu președintele PSD, Liviu Dragnea, nu să guverneze pentru oameni. Au destabilizat complet economia, iar creșterile de salarii din sectorul public sunt oricum anulate de aceste scumpiri, în timp ce românii care lucrează în sectorul privat, adică în economia reală, nici nu au beneficiat de creșteri de salarii, și trebuie să ducă și o viața mai scumpă din cauza PSD – ALDE. România are nevoie de o nouă majoritate parlamentară care să voteze un Guvern competent.”
 ___________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                     
Paul Stencoane: +40 769 611 020.