Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Introducerea măsurii split TVA de la 1 ianuarie 2018, indiferent de forma în care va fi aprobată, va sufoca mediul de afaceri din România, în special întreprinderile mici și mijlocii, și va contribui la scăderea investițiilor străine. De aceea, ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, trebuie să anunțe astăzi, în Camera Deputaților, că renunță la această măsură.
Disperarea cu care Guvernul PSD – ALDE caută soluții pentru a acoperi cheltuielile bugetare iresponsabile din acest an afectează puternic mediul de afaceri din România. Modificarea modului de plată a taxei pe valoare adăugată (TVA), prin introducerea unei TVA defalcate (split TVA), este imposibil de aplicat în doar câteva luni, așa cum își dorește PSD – ALDE, deoarece va aduce costuri suplimentare pentru mediul de afaceri, mai ales pentru întreprinderile mici și mijlocii, costuri care nu au fost prevăzute în planul de venituri și cheltuieli la începutul anului. De asemenea, adaptarea la noile modalități de plată va îngreuna funcționarea de zi cu zi a companiilor afectând, astfel, întreg mediul de afaceri. Mai mult decât atât, o nouă modificare a politicilor fiscale într-un timp atât de scurt, după propunerile privind trecerea cheltuielilor la angajat, taxa pe solidaritate și supraacciza la carburant, contribuie la scăderea investițiilor străine. Marile companii internaționale își gândesc planurile de afaceri pe termen mediu și lung, astfel că vor evita să investească într-o economie unde cadrul fiscal este imprevizibil și unde taxele cresc de mai multe ori pe parcursul anului.
Toate aceste măsuri toxice au fost introduse de actualul guvern fără a fi anunțate în Programul de guvernare. Investitorii români și străini, când și-au făcut planul de afaceri pentru 2017, nu s-au pregătit pentru aceste măsuri și acum se văd constrânși să acopere niște cheltuieli neprevăzute din alte surse. Vorbim de bani care, altfel, ar fi fost folosiți pentru noi investiții în economie sau pentru creșteri de salarii.   
Este clar necesară o reformă fiscală din moment ce suntem țara membră a Uniunii Europene cu cele mai mari fraude din TVA, dar este la fel de clar că Guvernul PSD – ALDE nu va reuși să rezolve problema fraudei fiscale printr-o măsură introdusă în mai puțin de jumătate de an și fără a ține cont de pozițiile pe care patronatele, experții fiscali, societatea civilă și întreaga opoziție le-au prezentat.
Invit Guvernul să se uite la exemplul Poloniei care, la fel, a propus introducerea unei plăți defalcate a TVA de la 1 ianuarie 2018. Deși Polonia a venit cu o astfel de propunere în martie 2017, deci cu 3 luni înainte de Guvernul României, au decis să amâne introducerea split TVA pentru aprilie 2018 astfel încât băncile să aibă timp să se pregătească pentru noile schimbări. Este, deci, cât se poate de evident că modificarea modului de plată a TVA nu poate fi aplicată în mod sustenabil în doar câteva luni.
De aceea, cer ministrului Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, să anunțe astăzi, în Camera Deputaților, că Guvernul va renunța în totalitate la introducerea split TVA de la 1 ianuarie 2018. Dacă actualul Guvern își dorește cu adevărat să combată frauda cu TVA fără a împovăra inutil mediul privat, trebuie să vină cu o propunere serioasă de reformă fiscală, după consultarea tuturor părților implicate, și să aloce timp suficient mediului privat să se adapteze la noile măsuri. Un Guvern care, încercând să rezolve o problemă, produce trei alte probleme este un Guvern incompetent.”.
___________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                     
Paul Stencoane: +40 769 611 020.