Siegfried Mureșan: „Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că va prezenta sâmbătă, la Comitetul Executiv Național al PSD, bilanțul celor 8 luni de guvernare PSD – ALDE. Adevăratul bilanț al acestei guvernări, care probabil nu va coincide cu prezentarea pregătită de președintele PSD, înseamnă contraperformanțe pe linie în fiscalitate, economie, politică externă și stat de drept.
Bilanțul real al guvernării PSD – ALDE în 2017 înseamnă, în primul rând, triplarea deficitului bugetar al României, de la 1,74 de miliarde de lei, în primele 7 luni ale anului 2016, la 5,1 miliarde de lei în primele 7 luni ale anului 2017, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Creșterea deficitului reprezintă, de fapt, îndatorarea noastră, a tuturor românilor, în perioadă de plină creștere economică, atunci când economiile responsabile nu se împrumută, ci investesc și efectuează reforme structurale pentru a fi pregătite de eventualele crize. Majorarea deficitului crește vulnerabilitatea economiei în situații de criză, atunci când nu vom mai avea resurse să spijinim economia pentru că suntem deja îndatorați și va trebui să plătim datoriile făcute în perioadă de creștere economică.
În același bilanț trebuie să amintim de prăbușirea cheltuielilor cu investițiile din bani publici. Deși am înregistrat creștere economică de peste 5% și cu toate că avem o triplare a deficitului, cheltuielile publice cu investițiile au scăzut cu 34%, de la 12,8 miliarde de lei, în primele 7 luni din 2016, la 8,4 miliarde de lei, în primele 7 luni din 2017, conform MFP. Investițiile sunt cele care întăresc o economie pe termen lung și sunt cele care generează pe viitor locuri de muncă, dar pe acest guvern nu îl înteresează dacă avem o economie solidă în anii ce urmează, preferă să crească deficitul și să reducă investițiile pentru a avea bani de cheltuieli pe care nu ni le permitem acum.
Din cauza lipsei investițiilor asistăm la un deficit record în comerțul internațional înregistrat de România sub guvernarea PSD – ALDE. România a exportat, valoric, în primele 6 luni ale anului, mai puțin cu 5,8 miliarde de euro față de valoarea exporturilor din aceeași perioadă de timp, conform datelor Institutului Național de Statistică. Deficitul comercial a înregistrat, astfel, o creștere de 1,35 miliarde de euro comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016.
Încercările repetate ale guvernării de a pune mâna pe justiție reprezintă un alt punct major din bilanțul de guvernare PSD – ALDE. Cu toții ne amintim cum, în noaptea de 31 ianuarie 2017, la mai puțin de o lună de la învestire, Guvernul PSD – ALDE aproba Ordonanța 13 prin care se dezincrimina abuzul în serviciu. A fost nevoie ca peste 600.000 de români să iasă în stradă și să protesteze nopți întregi pentru ca guvernul să amâne planurile de a slăbi independența justiției și a statului de drept. Nu pentru mult timp, însă, pentru că, la jumătate de an distanță, vedem cum ministrul Justiției, Tudorel Toader, propune modificări ale legislației în domeniul justiției care au același scop final, anume de a slăbi independența justiției în favoarea intereselor de partid.
Acest guvern s-a decredibilizat total în fața partenerilor europeni din cauza acțiunilor menite a slăbi independența justiției și a destabiliza situația economică a țării. Ambii prim-miniștri PSD – ALDE și-au încheiat vizitele la Bruxelles în conferințe de presă susținute singuri, fără partenerii europeni, un mesaj clar transmis de liderii Uniunii Europene că nu au deloc încredere în acest guvern.
În concluzie, adevăratul bilanț al primelor 8 luni de guvernare PSD – ALDE înseamnă: destabilizare economică, prăbușirea investițiilor, periclitarea justiției și decredibilizare totală pe plan internațional.”
_______________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                      
Paul Stencoane: +40 769 611 020.