Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Criza politică declanșată de PSD pune în pericol încă un obiectiv important stabilit de România: relocarea, după Brexit, a Agenției Europene a Medicamentului din Marea Britanie în țara noastră. Am pornit deja cu stângul în bătălia noastră cu celelalte state care doresc relocarea Agenției pe teritoriul lor. Negocierile oficiale privind relocarea agențiilor de pe teritoriul Marii Britanii vor începe la Bruxelles încă de săptămâna aceasta, în cadrul Consiliului Afaceri Generale de astăzi, 20 iunie, și al Consiliului European din 22 – 23 iunie, iar mandatul de negociere al României a fost discutat ieri la Guvern de ministrul demisionar al Afacerilor Externe, Ana Birchall. Un mandat negociat de un ministru demisionar cu două zile înainte de o moțiune de cenzură nu poate avea legitimitate în fața celorlalți înalți oficiali europeni.
Agenția Europeană a Medicamentului este râvnită de toate statele membre ale Uniunii Europene, dar mai ales de cele care nu dețin încă nicio agenție europeană pe teritoriul lor, Bulgaria, Croația, Cipru, România și Slovacia. Statul care va reuși să obțină găzduirea acestei Agenții va înregistra, deopotrivă, o reușită diplomatică și una economică deoarece, pe lângă cele peste 600 sute de locuri de muncă pe care le reprezintă aparatul de lucru al Agenției Europene a Medicamentului, orașul care o va găzdui va deveni o destinație constantă a tuturor companiilor multinaționale din industria europeană a medicamentelor, dar și a instituțiilor internaționale de profil.
În loc să folosească toate atuurile pe care țara noastră le are și să întărească poziția noastră în negocieri, PSD o șubrezește inutil și arătă zilele acestea că și o coaliție de guvernare cu o majoritate solidă este instabilă în fața unor interese meschine și personale ale unor lideri politici care nu au nimic de-a face cu interesul țării pe care o conduc. Nu poți să negociezi serios, la Bruxelles, pentru mutarea Agenției Europene a Medicamentului în România când pleci din start cu un mare handicap pe care contracandidații tăi nu-l au, imposibilitatea de a asigura stabilitatea politică și predictibilitatea minimă necesară pentru o bună relație cu partenerii europeni și cu mediul de afaceri.
_____________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul Stencoane: +40 769 611 020;
Andrei Jujan: +40 766 369 485.