Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Vă dați seama cât de gravă este situația absorbției fondurilor europene de către România dacă un comisar european, membru al PSD, le spune în față colegilor de partid de la PSD că sunt autorii unui eșec de proporții? Am avertizat, încă de acum mai bine de doi ani, asupra riscurilor de a înregistra, în exercițiul bugetar 2014 – 2020, o rată de absorbție a fondurilor europene mai mică decât în exercițiul anterior. Acum, la jumătatea exercițiului 2014 – 2020, perioadă în care putem cheltui cele aproape 40 de milioane de euro fonduri europene alocate României, pe fondurile europene de dezvoltare regională și coeziune, așa cum o spune răspicat până și comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu, membru PSD, avem absorbție 0%. Aproape doi ani întregi din toată această perioadă i-am auzit pe miniștrii PSD prezentând strategii și „soluții” pentru atragerea banilor europeni, mai mult, în campanie promiteau că, numai în acest an, vor absorbi 4,6 miliarde de euro…
Deși ne aflăm la jumătatea perioadei în care putem cheltui fondurile europene pentru exercițiul 2014 – 2020, din 10 autorități de management, instituțiile care gestionează fondurile europene, selectează proiectele și monitorizează implementarea lor, România are astăzi autorizate de către Comisia Europeană doar 2 autorități de management. Spre comparație cu alte state europene, Bulgaria are acreditate 10 autorități de management din 11 în total, Polonia are acreditate 24 din 25, iar Ungaria are acreditate 9 din 10.
Guvernarea PSD urmează să semneze un nou eșec al României în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, și vorbim despre bani gratuiți, fonduri nerambursabile de aproape 40 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeană le oferă țării noastre ca să recupereze decalajele de dezvoltare economică pe care le are față de țările din vest. Până acum nu am văzut de la PSD decât planuri și promisiuni, dacă acestea mai au trecere prin țară pe la unii membri de partid sau fideli votanți ai PSD, iată că la Bruxelles vorbele goale sunt tratate drept ceea ce sunt, niște vorbe goale și chiar și oficialii europeni membri ai PSD trebuie să se dezică de dovezile evidente de incompetență ale partidului din care fac parte. Acum, după această recunoaștere publică a eșecului PSD în ceea ce privește absorbția fondurilor UE chiar de către un membru din prima linie a partidului, principalul responsabil la nivel de Guvern pentru fondurile europene de dezvoltare regională, viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, trebuie să-și dea demisia fără ezitare. Este un necesar gest de onoare, nu și reparatoriu. Dacă nu se pricepe, dar, în cazul în care îi pasă totuși de soarta a milioane de români care trăiesc de pe urma finanțărilor europene, trebuie să își dea demisia și să lase locul cuiva care se pricepe. Orice tergiversare pe subiect este o dovadă de incompetență dublată de iresponsabilitate și dezinteres față de români. Gestul demisiei, deși insuficient și nereparatoriu, este absolut necesar!”.
______________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul Stencoane: +40 769 611 020;
Andrei Jujan: +40 766 369 485.