Deputatul european Siegfried Mureșan, membru în Delegația la Comitetul parlamentar de asociere UE – Moldova, a solicitat, ieri, într-o scrisoare deschisă transmisă ministrului Educației Naționale, Pavel Năstase, aprobarea fără întârziere a Metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat și particular acreditat din România pentru anul universitar 2017 – 2018 care să prevadă o procedură de înscriere cât mai simplificată pentru candidații din Republica Moldova la bursele studențești oferite de România.
Redăm mai jos textul integral al scrisorii transmise de eurodeputatul Siegfried Mureșan ministrului Educației Naționale, Pavel Năstase:
„Domnului Pavel NĂSTASE
Ministru
Ministerul Educației Naționale
Stimate domnule ministru,
Vă scriu această scrisoare îngrijorat de situația privind înscrierea tinerilor din Republica Moldova, absolvenți de învățământ preuniversitar, la bursele studențești bilaterale oferite de România. Vă solicit, domnule ministru, să aprobați fără întârziere Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat și particular acreditat din România pentru anul universitar 2017 – 2018 care să permită o înscriere cât mai facilă pentru candidații din Republica Moldova la aceste burse.
Am constatat că Proiectul de Metodologie supus dezbaterii publice până la data de 7 aprilie a.c. îngreunează semnificativ procesul de înscriere a candidaților etnici români din Republica Moldova la bursele oferite de statul român. Astfel candidații ar fi obligați să se prezinte personal la sediul unității de învățământ din România unde doresc să-și depună dosarul de admitere, spre deosebire de metodologia aferentă anului universitar 2016 – 2017 care permitea candidaților din Republica Moldova să-și depună dosarele la Comisia mixtă a Ministerului Educației Naționale și a Ministerului Afacerilor Externe cu sediile la Chișinău, Cahul și Bălți.
Bursele pe care România le oferă anual tinerilor din Republica Moldova au reprezentat și reprezintă în continuare una dintre principalele măsuri de sprijin pe care România le oferă românilor de peste Prut. Aceste burse contribuie la apropierea celor două state și sprijină, totodată, integrarea europeană a Republicii Moldova oferind tinerilor posibilitatea de a studia într-un stat membru al Uniunii Europene. Pentru foarte mulți dintre beneficiarii acestor burse, România a reprezentat un prim pas în cariera lor academică, pentru ca apoi să se poată înscrie mult mai ușor la programe de master și programe doctorale la cele mai prestigioase universități din Europa. Nu în ultimul rând, prin acest sprijin reușim să apropiem tinerii români de pe ambele maluri ale Prutului în cadrul instituțiilor de învățământ românesc.
De aceea, consider că Guvernul României și Ministerul Educației Naționale trebuie să asigure o înscriere cât mai simplificată a candidaților din Republica Moldova la bursele studențești oferite de statul român și să nu oblige tinerii absolvenți la costuri de timp și financiare inutile, care, pentru mulți, pot reprezenta chiar un obstacol decisiv în dorința lor de a se înscrie pentru aceste burse studențești.
Mai sunt mai puțin de două luni până la începutul calendarului de înscrieri la universitățile din România, de aceea, vă solicit, domnule ministru, în numele acestor tineri pentru care o astfel de bursă reprezintă o șansă unică în viață, să publicați fără întârziere noua Metodologie de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat și particular acreditat din România pentru anul universitar 2017 – 2018 care să prevadă o procedură de înscriere cât mai simplificată pentru candidații din Republica Moldova.”.
_______________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul Stencoane: +40 769 611 020;
Andrei Jujan: +40 766 369 485.