Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP) i-a transmis astăzi o scrisoare prim-ministrului Guvernului Valoniei (Regatul Belgiei), Paul Magnette, în care îi solicită să-și retragă declarația făcută în timpul unui interviu acordat publicației „L’Echo”, potrivit căreia se așteaptă ca ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să fie urmată de o ieșire a României, Poloniei, Ungariei și Bulgariei, și să ofere scuze explicite popoarelor acestor țări.

Regăsiți mai jos traducerea în limba română a scrisorii transmisă de deputatul european Siegfried Mureșan prim-ministrului Guvernului Valoniei, Paul Magnette:


Domnului Paul Magnette
Prim-ministru 
Guvernul Valoniei, Regatul Belgiei:  

Bruxelles, 8 februarie 2017

Stimate domnule Paul Magnette,

Cu regret vă anunț că am citit interviul dumneavoastră, publicat weekend-ul trecut în cotidianul „L’Echo”, care cuprinde opinia potrivit căreia câteva state membre ar trebui să părăsească Uniunea Europeană. Sunt profund îngrijorat de astfel de declarații populiste și antieuropene din partea unui politician care este considerat un posibil succesor al președintelui Partidului Socialist din Belgia.

Polonia, Ungaria, Bulgaria și România s-au alăturat Uniunii Europene în 2004, respectiv, în 2007, iar de atunci au beneficiat, dar au și contribuit imens la Uniunea Europeană. Țările noastre și cetățenii noștri nu merită mai puțin să fie parte a Uniunii Europene decât cetățenii oricărei alte țări. 

Uniunea Europeană nu este despre a concura împotriva celuilalt, precum ați afirmat în interviu, ci despre a ne face mai puternici unul pe celălalt, de a ne ajuta și de a depăși provocările împreună. Provocările majore cu care UE se confruntă în anii următori sunt securitatea, terorismul, redresarea economică, precum și criza refugiaților și a migrației. Vom avea mai mult succes în depășirea acestor provocări dacă lucrăm împreună.

Chiar în aceste zile poporul din România militează pentru un viitor mai bun. Oamenii așteaptă de la Europa să fie de partea lor în lupta împotriva corupției. Dat fiind că sunteți un politician direct, așteptăm să fiți alături de noi în apărarea Uniunii Europene și a statului de drept.

Așadar, vă solicit să retrageți complet declarația mai sus menționată, precum și scuze explicite din partea dumneavoastră față de popoarele acestor țări.

Cu stimă,

Siegfried MUREȘAN

Membru al Parlamentului European


_________________

Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;       
Paul Stencoane: +40 769 611 020.