Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Actualul Guvern Dragnea-Grindeanu construiește bugetul României pentru anul 2017 într-un mod total neprofesionist, netransparent și bazându-se pe date nerealiste.
Luni dimineață, Ministerul Finanțelor Publice publica pe site-ul instituției propunerea de buget pentru anul 2017 bazându-se pe o creștere economică nerealistă de 5,2%, în condițiile în care rapoarte independente ale Băncii Mondiale, Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional au prognozat o creștere economică a României pentru 2017 între 3,7% și 3,9%.
Ulterior, la nici o zi de la prezentarea proiectului de buget, președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța, la un post de televiziune, că proiectul nu este bun deoarece nu ține cont de cerințele domniei sale și ale prim-ministrului Sorin Grindeanu. Drept urmare, trebuie modificat. Așadar, miercuri, în ședința de Guvern, prim-ministrul Sorin Grindeanu anunța, de asemenea, modificarea bugetului, urmând ca noua propunere să fie trimisă Parlamentului României vineri, 27 ianuarie.
O asemenea lipsă de profesionalism rar mi-a fost dat să văd! În primul rând, cum de a fost publicat pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor Publice un proiect de buget pe care prim-ministrul nu și-a dat acordul? Vor miniștrii să-l saboteze pe prim-ministru? Puțin probabil. Părerea mea este că fie nu prim-ministrul de iure al Guvernului, Sorin Grindeanu, a avut o problemă cu proiectul de buget, ci prim-ministrul de facto Liviu Dragnea care a cerut imediat modificări pentru a fi pe placul nevoilor sale, fie cei doi și-au dat seama că sumele exagerate prezentate în proiect nu au cum să treacă neobservate – fiind deja criticate de investitori și economiști – și vor să mai ajusteze din buget. În ambele situații, Guvernul denotă o lipsă totală de interes pentru adevărații beneficiari ai acestui buget, plătitorii de taxe.
A doua problemă: prim-ministrul României anunță miercuri că proiectul de buget nu este bun și că o variantă modificată va fi trimisă Parlamentului României vineri, adică peste două zile! Un buget serios nu poate fi elaborat sau modificat în două zile. Vorbim totuși de repartizarea a peste 250 de miliarde de lei către 25 de ministere, către alte zeci de agenții guvernamentale, ținând cont de zeci de priorități ale bugetului. Orice ban adăugat unei anumite priorități înseamnă un ban luat din altă parte, se dezechilibrează prioritățile bugetare. Un buget serios, sustenabil, nu se poate elabora în câteva zile.
Vă pot da drept exemplu modul de elaborare a proiectului de buget al Uniunii Europene (UE). Eu, în calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE 2018, am început să lucrez încă de la începutul lunii la bugetul Uniunii de anul viitor, deci, cu 11 luni înainte de data la care se adoptă de regulă proiectul de buget. Diferența între a munci 11 luni și a munci 2 zile la un buget se va reflecta în diferența de calitate dintre cele două proiecte bugetare.

Am putea admite că Guvernul Dragnea-Grindeanu nu a avut 11 luni la dispoziție să gândească bugetul, dat fiind că au câștigat alegerile la începutul lunii decembrie (deși un partid serios trebuia să aibă proiectul de buget gata de la momentul la care a început campania electorală). Totuși, au avut mai mult de o lună la dispoziție să conceapă bugetul. Guvernul Dragnea-Grindeanu spune, însă, că proiectul de buget trebuie modificat cu două zile înainte de a fi adoptat pentru că ministrul Finanțelor Publice a greșit calculele! Incredibil, au plecat amândoi să se pozeze pe bani mulți cu președintele ales al SUA, Donald Trump, și au lăsat proiectul de buget neterminat? Asta ne spun ei? Apoi au văzut că nu este bun și îl modifică în două zile? Este o bătaie de joc la adresa tuturor românilor care au contribuit la acest buget cu munca lor, înseamnă fie lipsă totală de competență, fie o modalitate de a induce în eroare opinia publică pentru a trimite în Parlamentul României un buget după placul lui Liviu Dragnea. În ambele cazuri, Guvernul României merită nota 4 și restanță pentru cum a gestionat cel mai important proiect al Guvernului pentru anul 2017!”