Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP) a solicitat astăzi Guvernului României să retragă numirea Cristianei Barbu în funcția de președintă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și să numească unui nou președinte pe baza unui concurs transparent. În perioada în care a mai condus această instituție, 2012 – 2016, Cristiana Barbu a fost criticată de Comisia Europeană pentru lipsa reformelor și proasta gestionare a fondurilor europene destinate creării de locuri de muncă pentru tineri și a fost acuzată de căte Curtea de Conturi de suspiciuni de plăți ilegale și abateri contabile.
„În cei patru ani în care s-a aflat la conducerea ANOFM, Cristiana Barbu a dat nenumărate dovezi de incompetență și suspiciuni de corupție, așa cum se arată în mai multe rapoarte ale Comisiei Europene și ale Curții de Conturi a României. Comisia Europeană a arătat, în rapoartele de țară din 2015 și 2016, că ANOFM a înregistrat progrese limitate în ceea ce privește implementarea recomandărilor specifice de țară de care economia românească are nevoie și a subliniat necesitatea reformării ANOFM pentru o mai bună utilizare a fondurilor europene alocate creării de locuri de muncă în rândul tinerilor. Cu alte cuvinte, din cauza incompetenței ANOFM din mandatul Cristianei Barbu, zeci de mii de tineri români au pierdut șansa unui loc de muncă.
Pe lângă incompetență, ANOFM s-a confruntat și cu suspiciuni de corupție în timpul mandatului Cristianei Barbu. Raportul Curții de Conturi a României din noiembire 2015 a descoperit, printre alte nereguli, că ANOFM a realizat plăți ilegale de 2,2 milioane de euro și abateri contabile de 50 de milioane de euro. Aceste suspiciuni de corupție mi-au fost aduse la cunoștință și de investitorii străini din România cu care am discutat în mai multe rânduri și care s-au plâns de colaborarea dificilă și netransparentă cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Mai concret, firmele se plângeau că cei mai buni candidați înscriși în registrele ANOFM sunt recomandați rapid și netransparent către companiile «prietene».
Tot din cauza ANOFM, țara noastră a pierdut în 2015 aproximativ jumătate din suma de 3,5 milioane de euro prevăzută în raportul coordonat de mine și votat în Parlamentul European pentru sprijinirea persoanelor disponibilizate de la combinatul Mechel din Câmpia Turzii. Am reușit să conving colegii din Parlamentul European să aloce 3,5 milioane de euro pentru ajutorarea acestor persoane, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pur și simplu nu a implementat măsurile care ar fi făcut posibilă alocarea acestor bani pentru disponibilizații de la Câmpia Turzii! Din aceste motive, eu am cerut în două rânduri demiterea Cristianei Barbu, iar, în cele din urmă, Guvernul Cioloș a decis să nu îi mai prelungească mandatul încheiat în mai 2016. 
În condițiile în care unu din cinci tineri din România nu are un loc de muncă, să readuci la conducerea instituției responsabilă de ocuparea tinerilor pe cineva care și-a dovedit în atât de rânduri lipsa de competență în materie arată un dezinteres total al actualului guvern pentru viitorul tinerilor români. Cu oameni precum Cristiana Barbu în Guvern avem garanția că și în anii următori ne vor pleca tinerii din țară. De aceea, solicit Guvernului retragerea Cristianei Barbu de la conducerea ANOFM și numirea unui nou director pe baza unui concurs transparent”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan. 
_________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                      

Paul Stencoane: +40 769 611 020